Закон і Бізнес


Новини нікого не цікавлять?

Найчастіше громадяни шукають на веб-сайтах зразки позовних заяв і списки призначених до розгляду справ


№7 (1149) 14.02—20.02.2014
МАРИНА ЗАКАБЛУК
4302

У січні Ковпаківський районний суд м.Сум розмістив на своїй сторінці в Інтернеті понад 300 повідомлень. Одначе веб-сайт установи не потрапив навіть до 50 найбільш відвідуваних. Виявилося, що користувачів Інтернету здебільшого цікавила інформація про судовий збір, про справи, призначені до розгляду, та про те, як правильно складати позовні заяви.


Приємно здивували

Рада суддів загальних судів підбила підсумки щомісячного моніторингу стану інформаційного наповнення веб-сайтів загальних судів. У січні храми Феміди приємно здивували: жоден з майже 700 судів не забув наповнити інформацією свою сторінку в Інтернеті та активувати розділ «Список справ, призначених до розгляду».

У рейтингу популярності веб-сайтів загальних судів (топ-50)за кількістю унікальних переглядів першу сходинку посідає веб-сторінка РСЗС: у січні її переглянули 16,5 тис. разів. На другому місці — сайт Ворошиловського районного суду м.Донецька (9744 перегляди), на третьому — Приморського райсуду м.Одеси (9219). Четверту та п’яту позиції в рейтингу займають Кілійський райсуд Одеської області (8763) та Каховський міськрайсуд Херсонської області (8664) відповідно.

До речі, згадані храми Феміди Одещини майже завжди опиняються в першій п’ятірці. Це говорить про те, що цікавість громадян до інформації, розміщеної на їхніх веб-сайтах, не зникає. Про популярність інтернет-сторінок інших судів такого не скажеш: одні «вилітають» з рейтингу, раптово з’являються в ньому; інші опускаються чи піднімаються на кілька сходинок.

Багато новин — не показник

Прикметно, що в топ-50 потрапляють веб-сайти судів, на яких пуб­лікується різна кількість новин. Так, на сторінці Ворошиловського райсуду м.Донецька було розміщено всього 8 повідомлень, Шевченківського райсуду м.Києва (6-а позиція в рейтингу) — 18, Апеляційного суду м.Києва (11-е місце) — 63.

Наприклад, Ковпаківський райсуд розмістив на своїй сторінці в Інтернеті 316 повідомлень. Проте веб-сайту цієї установи не вдалося потрапити до списку 50 найбільш відвідуваних. Про що це говорить? Про те, що популярність веб-сторінок храмів Феміди не завжди залежить від кількості новин.

Якими ж відомостями хотів зацікавити інтернет-відвідувачів Ковпаківський райсуд? «Здано звіти про стан здійснення правосуддя за 2013 рік», «Працівниками апарату суду складено залік щодо знання положень інструкції», «Із зали суду» — такі заголовки бачимо на веб-сторінці. Здебільшого новина — сухий факт: відбулося засідання, підбили підсумки, провели навчання.

Змінити підхід

Аналіз п’яти найбільш популярних сайтів судів показав, яка інформація цікава громадянам. Так, користувачі Інтернету небайдуже ставляться до розділу «Судовий збір». Це й не дивно, адже всім, хто подає позовну заяву, слід знати суму, яку необхідно сплатити за розгляд справи. Також у цій рубриці можна дізнатися, за подання яких заяв судовий збір не справляється та хто має пільги щодо його сплати.

Цікавляться громадяни і списком справ, призначених до розгляду. Тепер не потрібно йти, телефонувати до суду, аби дізнатися про час, дату розгляду справи. Необхідно просто зайти на веб-сайт храму Феміди та знайти потрібну інформацію.

Шукали інтернет-відвідувачі й зразки позовних заяв. Вони допомагають правильно скласти позовну заяву, зазначити в ній усі необхідні відомості. Не менш важливі для громадян розміщені на веб-сайтах судів зразки заяв про видання копії рішення, ознайомлення з матеріалами справи, про розгляд справи без участі однієї зі сторін тощо.

А от на розділ «Новини» «кликали» не так уже й часто. Можливо, судам потрібно переглянути підходи до подання інформації? Адже навіть у сухих статистичних даних можна знайти те, що обов’язково зацікавить відвідувачів.