Закон і Бізнес


В «Батьківщині» змінили позицію щодо Конституції 2004 року та вимагають влади


Натисніть на зображення, щоб переглянути документ

14.02.2014 09:32
22736

Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов та інші 100 народних депутатів 6 скликання фракції БЮТ рішуче проти порушення порядку прийняття Конституції 2004 року.


«Внесення змін до Конституції  України у спосіб, який порушує порядок, визначений розділом XIII Основного Закону нашої держави, може призвести до узурпації влади в Україні» - зазначено в їх зверненні до Конституційного Суду.

У документі відзначається, що розгляд та прийняття Верховною Радою законів про внесення змін до Конституції має здійснюватися лише за процедурою, встановленою розділом XIII «Внесення змін до Конституції України».

Така позиція, скріплена підписами 102 народних депутатів (в тому числі, Юлії Тимошенко, Олександра Турчинова, Віктора Швеця, Сергія Саса та Олега Ляшка), стала обґрунтуванням подання до Конституційного Суду України від 28 березня 2007 року щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року (№2222-IV), яке є у розпорядженні редакції газети «Закон і Бізнес».

Таким чином, наголошують парламентарі, дії парламенту, який порушив конституційну процедуру під  час розгляду Конституції 2004 року, треба оцінювати фактично як нехтування фундаментальним принципом верховенства права, що за своєю природою нерозривно пов'язаний з демократією, конституційністю та законністю.

Нагадаємо, Арсеній Яценюк наголосив, що на наступному тижні повинна відбутись процедура голосування всупереч  порядку, визначеному розділом XIII Основного Закону нашої держави за конституційний акт про відновлення Конституції 2004 року. Головна вимога - формування всього складу Кабінету міністрів України опозицією на чолі з А.Яценюком.

Закон і Бізнес