Закон і Бізнес


Нововведення в реєстрації


№7 (1149) 14.02—20.02.2014
3573

З 28 березня цього року набуде чинності так званий антирейдерський закон. Зважаючи на важливість та соціальну значимість його положень, Держпідприємництво попросило голову Державної реєстраційної служби провести роз’яснювальну роботу з держреєстраторами щодо застосування нововведень.


Як нагадують у Держпідприємництві, законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання діяльності юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» переінакшуються, зокрема, положення Цивільного кодексу. У ньому з’явиться норма, яка заборонить відмовляти в реєстрації юридичної особи з причин, не встановлених законом.

Закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» також зазнав перетворень. Так, у новій редакції викладено порядок скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи на підставі судового рішення та порядок проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, пов’язаних із приведенням їх у відповідність із судовим рішенням.

Нова стаття передбачає виключний перелік підстав для залишення документів без розгляду. Серед них:

Строк фіксації змін в установчих документах юридичної особи не повинен перевищувати 3 робочі дні з моменту надходження документів.

Водночас Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за підроблення документів, які подаються для проведення реєстрації, та подання завідомо неправдивих відомостей. Покарання в такому випадку нестимуть як суб’єкти господарювання, так і держреєстратори.