Закон і Бізнес


Імунна система законодавства


Голова КС Анатолій Головін

№52 (1039) 26.12—04.01.2012
3644

Презентація наукових книжок, присвячених конституційній проблематиці, стала нагодою для вітчизняних та іноземних фахівців указати на проблеми в законодавстві України та решти країн світу.


КС проти бунтів

 Презентуючи надруковану в Україні книгу «Конституціоналізм: уроки, виклики, гарантії», голова Конституційного суду Вірменії, а разом з тим член Венеціанської комісії Гагік Арутюнян звернув увагу на роль законодавчого контролю в розвитку суспільства. За його словами, конституційні суди виникали після соціальних катастроф, особливо очевидним їх значення стало після Другої світової війни.

«Конституційні суди були створені для того, щоб зміцнити імунну систему суспільного організму і не допускати соціальних катаклізмів», — наголосив Г.Арутюнян.

За його словами, моделі конституційного контролю у світі не повною мірою забезпечують системний і неперервний характер виявлення й оцінки порушень балансу. За словами фахівця, це призводить до накопичення негативної суспільної енергії, а згодом — до соціальних вибухів. На думку експерта, щоб убезпечити розвиток держав, слід запроваджувати додаткові елементи конституційного контролю — діагностики й моніторингу, завдяки яким удасться своєчасно виявляти порушення.

Актуальні питання порушує у своїй монографії «Захист прав і свобод людини і громадянина при здійсненні правосуддя в рішеннях Конституційного Суду» й очільник КС України Анатолій Головін. Він акцентував увагу на забезпеченні прав осіб, яких притягують до відповідальності за вчинення правопорушень, а також на гарантуванні прав потерпілих і свідків під час досудового та судового слідства.

«Я намагався звернути увагу наших законотворців на питання забезпечення гарантій тим людям, які постраждали від правопорушень. У Конституції це право закріплено декларативно, але реально до нього ще навіть не підійшли», — розповів А.Головін.

 Сім разів відмір...

 Репрезентував свою нову книгу «Конституційні проблеми в сучасній теорії права» й постійний представник Верховної Ради в КС Анатолій Селіванов.

Розповідаючи про свої позиції, науковець наголосив на необхідності обережного й дбайливого ставлення до Основного Закону. А.Селіванов переконаний, що поспішні намагання переписати Конституцію не знайдуть підтримки в середовищі вчених і теоретиків. На його думку, перш ніж переписувати Основний Закон, слід детально проаналізувати, чи варто йти на такий крок. «Модернізація Конституції має бути узгодженою з усіма інститутами влади, з усім суспільством», — доводив А.Селіванов.

Таку позицію підтримав і присутній на презентації колишній очільник КС Микола Селівон. За його словами, перш ніж проводити реформи, слід визначитись, які стоять завдання й що слід змінювати. Тому суддя КС у відставці сподівається, що в Конституційній асамблеї і владних кабінетах прислухаються до позиції А.Селіванова.