Закон і Бізнес


Щомісячні сесії


№50 (1037) 10.12—16.12.2011
2677

Володимир Литвин пропонує зобов’язати місцеві ради частіше збиратися для надання документів дозвільного характеру.


Новації містяться в проекті «Про внесення змін до деяких законів України щодо видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» (№9532).

Згідно із законом «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» строк видачі документів дозвільного характеру становить 10 робочих днів, якщо іншого не встановлено законом. У свою чергу законом «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», визначено перелік документів дозвільного характеру, які з-поміж інших органів мають надавати й районні та обласні ради.

Місцеві ради вирішують питання, зокрема й дозвільного характеру, вик­лючно на сесіях. Згідно з законодавством сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок — не рідше ніж раз на місяць.

Натомість ст.41 закону «Про доз­вільну систему у сфері господарської діяльності» визначено, що в разі якщо у встановлений законом строк суб’єкту господарювання не видано або не направлено документ дозвільного характеру або рішення про відмову в його видачі, то через 10 днів з дня закінчення встановленого строку для видачі або відмови у видачі цього документа суб’єкт господарювання має право провадити певні дії щодо здійснення господарської діяльності.

Для того щоб урегулювати це питання, Голова ВР пропонує встановити, що сесії місцевих рад з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру скликатимуться не рідше ніж раз на місяць.