Закон і Бізнес


«Технічно суди повністю готові до надсилання SMS - повідомлення учасникам судового процесу», - Руслан Кирилюк


1769


«Технічно суди повністю готові до обміну електронними документами, надсилання SMS - повідомлення учасникам судового процесу, а також практично у всіх судах запроваджено відеоконференцзв‘язок, - саме це і є складовими системи «Електронний суд», - відзначив Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк у інтерв’ю телеканалу «Інтер».
З 1 жовтня 2013 року у всіх судах загальної юрисдикції запроваджується послуга надсилання SMS - повідомлення учасникам судового процесу. Руслан Кирилюк пояснив процедуру здійснення такої послуги: судові повістки про виклик до суду надсилаються судом учаснику судового процесу (кримінального провадження) у вигляді SMS-повідомлення на його номер мобільного телефону. Надсилання таких повісток здійснюється судами у відповідності до статті 135 Кримінального процесуального кодексу України та частини 6 статті 74 Цивільного процесуального кодексу України, якими передбачена можливість інформування учасників процесу за допомогою телефону або іншими засобами зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення.
Учасник судового процесу (кримінального провадження) подає до суду заявку про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення у відповідній справі. Судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися учаснику судового процесу на його номер мобільного телефону, вказаний в такій заявці.
Формування тексту судової повістки, облік та її відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду. Інформація, що міститься в автоматизованій системі документообігу суду є захищеною.
До переваг нової послуги Голова Державної судової адміністрації України відніс:
- економію робочого часу працівників апарату суду на відправку судових повісток поштою;
- значна економія бюджетних коштів на поштову розсилку судових повісток, економія коштів на витратний матеріал (папір, конверти, марки тощо). У середньому при надсиланні судової повістки у вигляді SMS-повідомлення, її вартість зменшується приблизно у 8 разів;
- оперативність в отриманні інформації про час та місце проведення судового засідання для учасника судового процесу;
- зменшення ризику втрати інформації чи взагалі не доставки її до адресата.
Руслан Кирилюк також зазначив, що на введення нової послуги не було витрачено бюджетних коштів, – адже послуга розроблена та введена в дію адміністратором автоматизованої системи документообігу суду.