Закон і Бізнес


Виконавчі розтратники


№45 (1032) 05.11—11.11.2011
3320

Колегія суддів судової палати в кримінальних справах Апеляційного суду Житомирської області ухвалила остаточний вирок у кримінальній справі, порушеній Службою безпеки стосовно трьох держслужбовців відділу Державної виконавчої служби Богунського району Житомирського міського управління юстиції та голови правління місцевого підприємства, які здійснили розтрату коштів в особливо великих розмірах.


Встановлено, що для погашення заборгованості із заробітної плати працівникам ВАТ «Житомирський завод «Автозапчастини» відділ ДВС Богунського району арештував і в подальшому реалізував майно товариства, зокрема й належні йому приміщення, за 513,5 тис. грн. Однак керівник відділу ДВС, замість того, щоб скерувати ці кошти в повному обсязі на погашення заборгованості із заробітної плати перед колишніми працівниками заводу, половину суми (251 тис. грн.) переказав на рахунок одного із закритих акціонерних товариств міста на підставі фіктивної угоди. Згідно з нею вказане ЗАТ нібито впродовж півтора року здійснювало охоронні заходи щодо описаного й арештованого виконавчою службою майна заводу, на які витратило та заявило до відшкодування 300 тис. грн.

Чотирьох фігурантів кримінальної справи, направленої до суду в квітні 2006 року, визнано винними у скоєнні інкримінованих їм злочинів. Зокрема, колишнього начальника відділу Державної виконавчої служби Богунського району Житомирського міського управління юстиції визнано винним у скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), ч.2 ст.364 («Зловживання владою або службовим становищем») та ч.3 ст.365 КК («Перевищення влади або службових повноважень»), та призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 2 роки.

До аналогічного покарання за заволодіння чужим майном — грошовими коштами в особливо великих розмірах — шляхом зловживання службовим становищем (ч.5 ст.191 КК) засуджено й голову правління ЗАТ м.Житомира.

Двом їхнім спільникам — старшим державним виконавцям того ж відділу ДВС (нині теж колишнім), які сприяли у скоєнні злочину, — суд призначив 5 та 4 роки позбавлення волі відповідно з іспитовим строком 2 роки. Крім того, рішенням суду всіх чотирьох засуджених позбавлено права обіймати на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форм власності посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, строком на 2 роки.