Закон і Бізнес


Неспокійний час

Рада, Кабмін і Банкова знову розмірковують про переведення стрілок


№42 (1029) 15.10—21.10.2011
2492

Не встигли парламентарі скасувати перехід на зимовий час, як почали замислюватися над правильністю такого рішення. Тільки тепер у ВР заговорили про необхідність вислухати думки фахівців та жителів заходу країни, де світлішатиме ближче до 10 год.


Голова Верховної Ради Володимир Литвин не виключає, що парламент може ще раз повернутися до розгляду питання про обчислення часу на території України. «Треба спокійно розглянути це питання і ухвалити рішення, потрібне людям. Я думаю, що якщо прийняли помилкове рішення, то нічого страшного не станеться, коли визнаємо помилковість», — вважає В.Литвин.

Спікер додав, що перед унесенням проекту постанови про відміну зимового часу до парламенту він питав про збитки. В Кабміні повідомили, що збитків на 300 млн грн. зазнає тільки ПЕК. Проте після прийняття постанови на адресу парламенту посипалися докори й пропозиції.

У зв’язку з цим В.Литвин сказав, що врахує думки фахівців — медиків, економістів, а також позицію Кабміну, щоб вивчити це питання. «По-перше, Кабмін повинен виступати з єдиною позицією, а по-друге, потрібно уважно вивчити думки фахівців. І якщо необхідно, то прийняти зважене рішення, зважаючи на ту обставину, що це внесе дискомфорт особливо для західного регіону України», — підкреслив Голова ВР.

Постанову про відміну переходу на зимовий час парламент прийняв 20 вересня. Невдовзі після цього глава МНС Віктор Балога звернувся з листом до В.Литвина, в якому просить ініціювати перегляд цього рішення. Міністр вважає, що воно дає всі юридичні підстави оскаржити його в суді. Закарпатська обласна рада також звернулася до ВР з проханням скасувати цю постанову.

Припускають можливість унесення змін до постанови і на Банковій. Перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова вважає, що зимовий час ближчий до потреб українців. «Міністерство охорони здоров’я висловилося на цю тему, що зимовий час, з погляду нормального циклу життєдіяльності людини, більше відповідає її потребам. І якщо це так, то, напевно, є сенс рухатися шляхом, кращим для наших людей», — заявила І.Акімова.