Закон і Бізнес


Лікувати не можна судити?

Скарги іменитих в’язнів на здоров’я допомагають поліпшити медзабезпечення СІЗО


У СІЗО здоров’я В.Іващенка різко погіршилось, як і в інших іменитих арештантів.фото УНІАН

№41 (1028) 08.10—14.10.2011
Юлія Гайдай
3229

Одна з гучних кримінальних справ — за обвинуваченням у зловживанні владою або службовим становищем колишнього виконувача обов’язків міністра оборони Валерія Іващенко — знов «буксує». Проблема — в стані здоров’я екс-чиновника. За словами його адвоката, лікарі провели обстеження В.Іващенка і рекомендували йому лікування в неврологічному стаціонарі. Тим часом проблемою забезпечення медізоляторів зайнялася прокуратура — вона вже провела кілька перевірок і вимагала у ДПСУ усунути порушення закону.


«Замкнене коло» Іващенка

 Судові засідання у «справі В.Іващенка» вже кілька разів переносили через незадовільний стан здоров’я підсудного. Наприклад, минулої п’ятниці Печерський райсуд столиці був змушений перенести розгляд справи на 29 жовтня. В.Іващенко, який уже більше року перебуває під вартою в Лук’янівському СІЗО, повідомив, що не може «ні сидіти, ні стояти» у зв’язку з болями в хребті. «Порівняно з п’ятницею, коли засідання через погане самопочуття В.Іващенка перенесли, стан його здоров’я не змінився», — сказав адвокат колишнього чиновника Борис Нечипоренко. За словами останнього, його підзахисного лікарі відвідували в камері, оскільки в медичну частину СІЗО В.Іващенко лягати відмовився через побоювання підхопити ще якусь хворобу.

Адвокат підкреслив, що на минулому тижні після обстеження В.Іващенку рекомендували лікування в умовах неврологічного стаціонару, але ситуація нагадує замкнене коло. «В.Іващенка обстежували, тепер його треба лікувати. Ми хочемо, щоб його направили в військовий шпиталь, де є неврологічне відділення, але прокуратура категорично проти.

Представники ГПУ пропонують проходити лікування в Київській міській клінічній лікарні швидкої допомоги, але проблема в тому, що там є палати з гратами, але немає неврологічного відділення». Б.Нечипоренко також додав, що за результатами обстеження його підзахисному виписали ліки, яких у медчастині СІЗО просто немає.

 «Хвороблива»  проблема

 Цілком природно, що практично кожен, хто потрапляє в СІЗО, починає скаржитися на погіршення стану здоров’я. По-перше, перебування в ізоляторі справді не сприяє оздоровленню, і в багатьох за гратами загострюються хронічні хвороби. По-друге, цьому сприяє і стресова ситуація. До того ж серйозне захворювання, підтверджене медичним висновком, може стати тимчасовою перепусткою на волю: суд у цих випадках іноді змінює запобіжний захід з тримання під вартою на підписку про невиїзд. Не дивно, що на проблеми зі здоров’ям по черзі скаржилися всі віп-в’язні. Крім В.Іващенка, це і колишній Прем’єр Юлія Тимошенко, і екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, і екс-заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.

Колишні високопоставлені чиновники тим самим частково допомогли своїм менш публічним товаришам по нещастю привернути увагу громадськості до проблеми медичного обслуговування ізоляторів. І не тільки громадськості, а й правоохоронців. Недавно прокуратура перевірила дотримання установами Державної кримінально-виконавчої служби законодавства щодо медико-санітарного забезпечення, організації лікування засуджених та осіб, узятих під варту, запобігання поширенню інфекційних захворювань. За інформацією ГПУ, виявлено порушення і внесено 59 документів реагування. За наслідками їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнено 65 службових осіб органів Державної кримінально-виконавчої служби.

ГПУ вимагала від Державної пенітенціарної служби усунути порушення законодавства щодо медико-санітарного забезпечення та лікування засуджених і взятих під варту та внесла відповідне подання голові ДПСУ. Крім того, прокурорам обласного рівня направлено лист про посилення нагляду на цьому напрямі.

До речі, в інтерв’ю «ЗіБ» голова Державної пенітенціарної служби Сергій Лісіцков зізнався, що останнім часом почав приділяти особливу увагу «медичній проблемі»: «Питання постачання медикаментів, лікування вже вирішені, збільшено штат медпрацівників. Ми провели переатестацію. Аби підібрати нормальних фахівців, збільшили зарплату». Очевидно, на думку ГПУ, цих заходів виявилося поки недостатньо.

Хто знає, можливо, саме постійні скарги відомих «постояльців», рейди в СІЗО нардепів, правозахисників та європейських експертів відіграють позитивну роль і зрушать віз із місця?

  Довідка

 Генпрокуратура порушила проти В.Іващенка кримінальну справу за ч.2 ст.364 КК («Зловживання владою або службовим становищем»).

Його обвинувачують у тому, що в листопаді 2009 року, будучи тимчасовим виконувачем обов’язків глави Міноборони, він підписав складений керівником санації Феодосійського судномеханічного заводу план санації. Цим документом передбачено реалізацію державного майна, зокрема трьох причалів, бомбосховища й будівлі, яка забезпечувала розміщення та зберігання мобілізаційних матеріальних резервів. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років.