Закон і Бізнес


Фінансова відповідальність


№41 (1028) 08.10—14.10.2011
2677

Головною метою президентського законопроекту про декриміналізацію економічних злочинів є створення системи державного реагування, щоб за будь-яких умов підприємець, котрий скоїв такі злочини, не потрапив за грати.


Як повідомляв «ЗіБ», Віктор Янукович подав до парламенту проект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності) (№9221). (Текст цього документа міститься в минулому числі нашого тижневика. — Прим. ред.)

«Основна мета проекту — не поповнення держбюджету, хоча, безперечно, така мета теж ставиться перед правоохоронними органами. Головна мета — це пожвавлення інвестиційного клімату», — пояснив радник глави держави — керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.

За словами А.Портнова, статистика свідчить, що відкриваються тисячі кримінальних справ за скоєння економічних злочинів, а до суду доходять лише сотні. Тому законопроект покликаний створити таку систему державного реагування, щоб ті підприємці, які скоїли або підозрюються в скоєнні економічних злочинів, за будь-яких умов не потрапили за грати, наголосив радник Президента.

«Всю процедуру можна розділити на три етапи. Перший — це затримання особи, я маю на увазі до 72 год. без санкції суду, за економічними злочинами. Глава держави запропонував, щоб у даному випадку не було затримання. Другий етап — це запобіжний захід. Ми пропонуємо, щоб не було в суду альтернативи для встановлення запобіжного заходу, а мова йшла виключно про заставу», — заявив А.Портнов.

Також відповідно до проекту, якщо людина не внесла застави або внесла її, але порушила свої процесуальні обов’язки, наприклад не з’являлася до слідчого, тільки в цьому випадку і лише за рішенням суду вказана застава може вилучатися в дохід держави, і тільки після цього суд може обрати новий запобіжний захід.

«Третій етап процедури — це рішення суду. Якщо вирок виправдувальний, то зрозуміло, що відбувається, а якщо обвинувальний, то за ним пропонується встановлювати виключно фінансові санкції. Тільки в тому випадку, якщо в установлений законом строк людина не сплачує в бюджет ту штрафну санкцію, яку суд установлює, суд може замінити покарання на позбавлення волі», — підкреслив А.Портнов.

Комітет з питань правосуддя рекомендував парламенту прийняти проект у першому читанні. Водночас опозиція наполягає на ухваленні таких новацій, які дозволили б декриміналізувати статтю, за якою судять Юлію Тимошенко. Як розповів Голова ВР Володимир Литвин, на погоджувальній раді розглядалося кілька компромісних варіантів прийняття змін. Зокрема, нардепам пропонували прийняти президентський проект у першому читанні, а при підготовці до другого прописати вилучення ст.365 Кримінального кодексу, в якій ідеться про покарання за перевищення влади або службових повноважень.

 

P.S. Надвечір 6 жовтня парламент 278 голосами прийняв президентський законопроект у першому читанні.