Закон і Бізнес


«Ревізори» приїдуть у лютому

РСГС визначилась із часом перевірки судів Київського апеляційного господарського округу


№4 (1146) 25.01—31.01.2014
СЕРГІЙ МИЛОГРАДОВ
2919

У лютому представники Ради суддів господарських судів відвідають одразу 5 судів для перевірки організації в них роботи. При цьому обстеження з метою контролю відбуватимуться в установах практично одночасно.


Масштаб роботи

Вперше після новорічних свят РСГС зібралася 23 січня. Цього разу на засідання прибули всі члени органу суддівського самоврядування. Основ­ним питанням, яке вони мали розглянути, стало формування робочих груп, які повинні відвідати суди Київського апеляційного господарського округу (5 установ).

Перевірку заплановано на 24—28 лютого. До роботи було вирішено залучити відразу 10 представників РСГС. Стан справ у Київському апеляційному господарському суді вивчатимуть Тетяна Жайворонок з Верховного Суду та представники Вищого господарського суду Світлана Шевчук і Володимир Погребняк.

Господарський суд м.Києва відвідають суддя ВГС Валерій Картере, Тетяна Оленич із Господарського суду Чернігівської області та Наталія Сікорська із Севастопольського апеляційного господарського суду.

Організацію роботи в Господарському суді Київської області вивчатиме представник Київського апеляційного господарського суду Юрій Власов, а в Господарському суді Черкаської області — Максим Лейба з Господарського суду Донецької області. Господарський суд Чернігівської області відвідають суддя ВГС Олександр Удовиченко та Олег Ти­мошенко з Рівненського апеляційного господарського суду.

Одночасну перевірку всіх судів округу в РСГС проводять не вперше. До цього подібним чином орган самоврядування вивчав, як працюють «господарники» в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. І, схоже, таку практику було визнано ефективною.

Краще — разом

Як відзначив голова РСГС Артур Ємельянов, під час перевірки організації роботи у вищевказаних установах їх відвідають судді ВГС для надання методичної допомоги. Тому орган самоврядування запропонував залучити представників суду касаційної інстанції до вивчення ситуації на місцях. ВГС не заперечує.

Також, як очікується, у цій мас­штабній роботі візьмуть участь представники Державної судової адміністрації та Державного підприємства «Інформаційні судові системи».

Як правило, під час відвідин судів представники ради звертають увагу на цілу низку питань — від приміщення установи й забезпечення суддів кабінетами до ведення судової статистики та присвоєння справам номерів.

Відповідно до методології вивчення організації роботи судів представники РСГС після ознайомлення із ситуацією матимуть місяць для того, щоб оформити матеріали перевірки. Згодом очільники установ отримають стільки ж часу для вивчення інформації.

Таким чином, можна очікувати, що на одному з весняних засідань члени органу самоврядування обговорюватимуть те, як відбувається організація роботи в судах київського округу. Тоді ж на зібрання запросять і очільників судів регіону, які або виправдовуватимуться, або розповідатимуть, завдяки чому їм удалося досягти успіхів.