Закон і Бізнес


Час назавжди


№38 (1025) 17.09—23.09.2011
3048

Комітет ВР з питань науки і освіти рекомендував парламенту відмовитися від переведення годинників на літній та зимовий час. За словами ініціатора змін, підтримати їх готові й у сесійній залі.


З пропозицією відмовитися від переведення годинникових стрілок звернувся до колег «регіонал» Олег Надоша, який уніс проект постанови «Про зміну порядку обчислення часу на території України» (№8330).

Переходити на зимовий час поки що планують 30 жовтня, однак, якщо нардепи підтримають новації, Україна залишиться в літньому часі й переводити стрілки більше не доведеться.

У пояснювальній записці до проекту О.Надоша зазначив, що перехід на зимовий та літній час викликає в людей стрес і негативно впливає на психологічний та фізичний стан. На думку нардепа, втрати більші, ніж незначна економія електроенергії.

«У періоди переведення годинників кількість звернень до лікарів зазвичай зростає. Зміну біоритмів хворі люди відчувають набагато більше, ніж здорові, у них спостерігаються патологічні реакції. Переведення годинника для одних — це загострення хвороби, а для інших — просто дискомфорт», — пояснив нардеп.

Підтримує зміни і парламентар від фракції блоку «НУНС» Володимир Карпук. «Прийняття такого рішення буде правильним. У світі все живе має свої ритми життєдіяльності. Тому зміни, штучні обмеження або перенесення часу життя людини навіть на годину призводять до збою біологічних ритмів, властивих кожній живій істоті», — наголосив він.

Цього року від сезонного переведення стрілок уже відмовилася Росія. Весною громадяни сусідньої держави перейшли на літній час і до зимового вже не повернуться, але годинники ще переводять в європейських країнах. Отже, коли Україна й у холодну пору року житиме за літнім часом, а Старий світ переведе стрілки — різниця між нашим і середньоєвропейським часом становитиме 2 год. і залишатиметься такою аж до весни.