Закон і Бізнес


У КС буде поповнення


№38 (1025) 17.09—23.09.2011
РОМАН ЧИМНИЙ
2557

Наступного пленарного тижня парламент має визначитися з припиненням повноважень заступника Голови Конституційного Суду Павла Ткачука — останнього з могікан, який почав роботу ще за часів першого складу КС.


Павло Миколайович одягнув мантію 10 вересня 2002 року згідно з рішенням Верховної Ради IV скликання, заповнивши вакантну посаду в Суді. І так склалося, що він був одним із трьох суддів, які працювали в КС у період майже півторарічного блокування роботи останнього. В єдиному органі конституційної юрисдикції він залишався єдиним, хто відпрацював «на стику» складів.

Загалом за 9 років П.Ткачук узяв участь у прийнятті 148 рішень КС. До речі, перше рішення, в якому він виступав як суддя-доповідач, стосувалося направлення нардепами запитів до Президента.

Наприкінці минулого року П.Ткачук був обраний заступником Голови КС. Проте час спливає швидко, і на наступному тижні парламент має схвалити рішення про припинення його повноважень. На місце, що вивільняється, має бути призначена нова людина.

Хто саме — поки що навіть і чуток не було. Хоча правників, які б відповідали необхідним критеріям для зайняття посади судді КС, і в самій сесійній залі достатньо, але так склалося, що охочих обміняти депутатський мандат на суддівську мантію останнім часом не спостерігалося. Але з огляду на те, що за рік — чергові парламентські вибори, можливо, хтось із відомих юристів вирішить відпочити від політичних баталій у більш затишному кабінеті на вул. Жилянській.

Своєю чергою судді КС мають обрати нового заступника Голови. Для цього чекати поповнення вони не зобов’язані.