Закон і Бізнес


До школи — без тестів


№37 (1024) 10.09—16.09.2011
2515

Верховна Рада заборонила проводити тести при прийомі до першого класу в неспеціалізованих школах, адже право на освіту в усіх однакове.


Парламент ухвалив акт «Про внесення змін до статті 18 Закону України «Про загальну середню освіту» (№6515), поданий народним депутатом Олександром Фельдманом.

Як зазначив ініціатор змін у пояснювальній записці до проекту, на сьогодні при прийомі дітей до загальноосвітніх неспеціалізованих шкіл часто застосовують практику тестування знань (читання, математика, іноземні мови тощо). При цьому нардеп наголосив, що рівень знань тієї чи іншої дитини є різним не тільки через певні особисті характеристики дитини, а й через такі фактори, як рівень освіти батьків, відвідування дошкільних навчальних закладів тощо.

«Саме тому держава, підтримуючи освітній рівень у суспільстві, гарантує обов’язкову та безкоштовну шкільну освіту, виконуючи тим самим приписи ст.53 Конституції. Через це саме початкова школа повинна дати дітям належні знання з читання, писання, математики, інших предметів незалежно від наявності таких знань або ступеня володіння ними до вступу до школи», — говориться в пояснювальній записці.

Нардеп переконаний, що тестування знань дітей перед вступом до школи часто використовується як інструмент здирництва, а в разі відмови чи неспроможності батьків дати хабара — як інструмент дискримінації дитини.

На цю проблему вже звернули увагу місцеві органи влади. Наприклад, головне управління освіти та науки Київської міської державної адміністрації категорично заборонило перевіряти рівень знань у дітей, котрі йдуть до першого класу в загальноосвітніх школах державної та комунальної форм власності. Тільки в спеціалізованих школах з дитиною можуть провести співбесіду, яка включатиме діагностичні завдання для перевірки рівня загального розвитку та здатності до навчання.

Проте подібні рішення здебільшого мають локальний характер та не є систематизованими, що не дає можливості вирішити проблему дискримінації дитини при вступі до школи, наголосив нардеп. Саме тому він вирішив урегулювати цю проблему законодавчо, і на засіданні парламенту 6 вересня його позицію підтримали 264 парламентарі. Правда, варто визнати, що прийняття цього закону до 1 вересня було б значно кориснішим, адже тепер він зможе почати працювати тільки в наступному році.