Закон і Бізнес


Іноземець без паспорта


№37 (1024) 10.09—16.09.2011
2696

Апеляційний суд АР Крим відхилив апеляційну скаргу Віталія Храмова на рішення Центрального райсуду м.Сімферополя. Перша інстанція відмовила йому у відкритті провадження у справі про підтвердження факту перебування В.Храмова в Криму в 1991 році й отримання на цій підставі українського громадянства.


Розглянувши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку, що скарга В.Храмова не обгрунтована і не підлягає задоволенню. Відмовляючи у відкритті провадження у cправі, суд першої інстанції виходив з того, що встановлення юридичного факту проживання на території України для іноземців не тягне за собою правових наслідків для підтвердження належності до громадянства.

Згідно з матеріалами справи В.Храмов у 2004 році на підставі неправдивих документів отримав паспорт громадянина України, а у 2007-му цей документ було вилучено на підставі перевірки УМВС м.Севастополя. Крім того, подальшими перевірками було встановлено, що В.Храмов у 2005 році отримав паспорт громадянина Російської Федерації в Єсентукському відділенні внутрішніх справ Ставропольського краю.

Позивач, що заявив, що встановлення юридичного факту постійного проживання на території України необхідне йому для отримання паспорта громадянина України.

Проте на час звернення до суду позивач був і залишається громадянином Росії (відповідні документи містяться в матеріалах справи), тобто іноземцем. Причому згідно з ст.9 закону «Про громадянство України» навіть встановлення юридичного факту постійного проживання на території України на 24 серпня 1991 року не є підставою для іноземців для прийняття до громадянства України.

Зважаючи на вищенаведене, колегія суддів відхилила доводи апеляційної скарги заявника щодо відсутності в законодавстві заборони на отримання громадянства України, оскільки іноземці можуть бути прийнятими до громадянства України не в судовому порядку, а відповідно до вищенаведеної норми закону лише після виходу з громадянства іншої держави.