Закон і Бізнес


З миру по новині

В юриспруденції новий рік розпочався з протестів адвокатів, рекордних штрафів і гучних звинувачень


Скорочення обсягу фінансування спонукало адвокатів до акції протесту: вони закликали зберегти британське правосуддя.

№3 (1145) 18.01—24.01.2014
3257

У той час, коли частина жителів планети насолоджувалася новорічними святами, решта продовжували жити звичним життям. Право.ру вибрало найважливіші події у світовій юриспруденції, які читачі могли не зауважити через канікули.


Нелегальний юрист

Серхіо Гарсія приїхав до США з Мексики 20 років тому, будучи підлітком. Відтоді він зумів закінчити юрфак і успішно скласти іспит, що дає право стати членом юридичного співтовариства, проте ліцензії, яка дозволяє практикувати, так і не отримав. Річ у тому, що у С.Гарсія немає американської візи: до країни він в’їхав нелегально, а оформити документи так і не зміг, хоч і депортації не підлягає, оскільки проживає у США вже тривалий час.

Однак 2 січня Верховний суд штату Каліфорнія все ж таки дозволив йому отримати офіційний статус юриста, відхиливши клопотання федеральної влади. Як випливає з рішення, С.Гарсія протягом свого багаторічного проживання в Штатах проявив себе як гідний працівник, який дбає про інтереси суспільства та чиї моральні принципи відповідають статусу юриста. Крім того, суд відзначив, що відсутність візи не є кримінальним правопорушенням.

Це рішення не має прецедентів у практиці американських судів. Щоправда, тепер С.Гарсія зможе займатися тільки приватною практикою — в корпорації та юрфірми без візи йому влаштуватися на роботу не вдасться.

Адвокати вийшли на вулиці

Вперше британські адвокати обох категорій — баристери і соліситори — провели спільну акцію протесту. Обурені планами уряду скоротити на 30% обсяг фінансування їх діяльності, юристи бойкотували судові засідання, призначені на першу половину дня 6 січня, багато хто з них вийшов на вулиці з відповідними порядку денному плакатами. Адвокати вважають неналежними навіть наразі встановлені тарифи.

Баристери, наприклад, заробляють у середньому по 100000 фунтів (приблизно $160000) за рік. Після сплати податків, членських внесків та інших обов’язкових виплат у них залишається не більше половини цієї суми. Багато хто скаржиться, що їхній чистий дохід не перевищує і 13000 фунтів за рік (приблизно $21437).

У свою чергу чиновники нагадують, що британська правова система — одна з найдорожчих у світі, проте вже погоджуються подумати про те, як більш гнучко зменшити витрати.

10 років за роботу на «Аль-Каїду»

50-річна Коллін Лароуз, відома також як Джейн-Джихад, 6 січня була засуджена до 10 років позбавлення волі за обвинуваченням у підготовці вбивства. За версією слідства, К.Лароуз, яка прийняла іслам і була пов’язана з терористичним угрупованням «Аль-Каїда», отримала від своїх кураторів завдання підготувати замах на Ларса Вікса, шведського художника, котрий зробив серію карикатур на пророка Мухаммеда.

Жінку заарештували ще в 2009-му, коли вона намагалася через Інтернет знайти кілера. Вона визнала себе винною за всіма пунктами обвинувачення, у тому числі у тероризмі й даванні неправдивих показань. Прокуратура вимагала «кілька десятків років тюрми», захист же під час процесу створював образ жінки, котра «заплуталася, якою так легко маніпулювати».

Зрештою, з урахуванням вже відбутого строку, К.Лароуз залишилося провести у в’язниці ще 6 років. Після цього вона перебуватиме на особ­ливому контролі у правоохоронців ще 5 років.

ЄСПЛ: прізвище по матері

Страсбурзький суд 7 січня розглянув справу за скаргою італійців Алесандри Кузан та Луїджі Фаццо. Подружжя скаржилося, що національні закони не дозволяли їм дати доньці прізвище матері.

В Італії ця справа дійшла до Конституційного суду, який ухвалив, що в цьому випадку оцінювати законодавство має право лише парламент. Натомість ЄСПЛ визнав, що обмеження у виборі прізвища можна вважати дискримінацією за статевою ознакою. Тепер італійським депутатам доведеться вирішувати, як адаптувати місцеві закони до вимог Євросуду (або щось вигадати, щоб цього не робити).

Рекордний штраф

Американський банк JP Morgan Chase домігся угоди з прокуратурою США про відстрочення судового переслідування. Тепер фінансовій організації доведеться виплатити уряду $1,7 млрд як штраф за те, що вона допустила махінації з боку свого партнера Бернарда Мейдоффа і його фонду Madoff Securities. Згідно з укладеною з обвинувачами угодою індивідуальні претензії до працівників JP Morgan Chase пред’являтися не будуть.

Банк обвинувачували в порушенні двох положень закону про банківську таємницю. За першим пунктом обвинувачень фінустанову викрили в наявності неефективної системи захисту від відмивання грошей, за другим — у приховуванні інформації про підозрілу активність контрагента. Штраф став найбільшим із накладених у зв’язку з порушенням зазначеного закону.

Фінансова піраміда Б.Мейдоффа зазнала краху в 2008 р. Тоді інвестори зі всього світу втратили до $65 млрд. Б.Мейдофф був засуджений до 150 років позбавлення волі.

Заборонені «брати»

Єгипетська ісламістська організація «Брати-мусульмани», діяльність якої в минулому році була заборонена Верховним судом країни, звернулася із заявою до Міжнародного кримінального суду. Вона вимагає провести розслідування численних епізодів передбачуваного незаконного переслідування її учасників.

Головні претензії стосуються усунення представника «Братів-мусульман» Мухаммеда Мурсі від влади під час липневого перевороту, коли керувати країною стали військові. Інші епізоди пов’язані з судовими процесами над рядовими активістами, з яких 139 чоловік отримали тюремні строки, — 2 роки і більше.

Проте проблема полягає в тому, що в Єгипті не ратифіковано Римський статут, на підставі якого діє МКС, тому доля звернення не зовсім зрозуміла. Усунений від влади і ув’язнений М.Мурсі про всяк випадок додав до заяви документ, в якому зі свого боку визнає юрисдикцію цієї міжнародної інстанції.