Закон і Бізнес


Бізнес — на замок

Президент підтримав запровадження кримінальної відповідальності за рейдерські захоплення


№1-2 (1143-1144) 10.01—17.01.2014
3626

Новий закон передбачає позбавлення волі на строк до 3 років за протиправне заволодіння акціями підприємств шляхом підроблення документів. Крім цього, каратиметься внесення неправдивих відомостей у реєстраційні папери.


Глава держави підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання діяльності юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» №642-VII, який у жовтні ухвалила Верховна Рада. Зміни вносяться до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів, Кодексу про адміністративні правопорушення, Господарського та Господарського процесуального кодексів, законів «Про господарські товариства», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» та деяких інших актів.

Зокрема, КК доповнено новою ст.2051, яка передбачає відповідальність за внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця, а також за умисне подання документів із завідомо неправдивими відомостями державному реєстратору. Такі дії каратимуться штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500—17000 грн.), або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі до 2 років.

Суворіші санкції передбачено в тому випадку, коли ті самі дії будуть учинені повторно або за попередньою змовою групою осіб чи службовою особою. У такому разі порушникам загрожуватиме штраф від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів (17000—32000 грн.) або обмеженням волі на строк від 3 до 5 років з можливим позбавленням права обіймати певні посади впродовж 3 років.

Також у КК з’явилась ст.2062. Відповідно до неї каратимуться протиправне заволодіння майном підприємств, у тому числі частками, акціями й паями, шляхом здійснення правочинів з використанням підроблених або викрадених документів, печаток чи штампів. Обійтися штрафом у такому разі не вдасться, порушення каратимуться виправними роботами на строк до 2 років або обмеженням волі до 3 років. Як альтернатива можливе й трирічне позбавлення волі.

У разі повторного вчинення таких порушень або здійснення їх групою осіб злочинцям загрожуватиме щонайменше позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. Так само каратимуться такі дії, скоєні з погрозою вбивством чи заподіянням тяжких тілесних ушкоджень або поєднані з насильством.

Найсуворіші ж санкції закон передбачає за протиправне заволодіння майном, якщо такі дії скоїла службова особа або якщо вони спричинили тяжкі наслідки. У такому випадку передбачено позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із забороною обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років та з конфіскацією майна.

Закон набирає чинності через 3 місяці після опублікування, тому його норми почнуть діяти з 28 березня.