Закон і Бізнес


Неприватизована квартира: ВС назвав 2 умови для спадкування


16.12.2013 10:44
10176

Спадкоємець, який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, за певних умов може набути право на квартиру державного житлового фонду, в якій за життя проживав спадкодавець.


Ці умови сформулював Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 11 грудня 2013 року під час розгляду справи № 6-121цс13, передає видання "Закон і Бізнес". Справа стосувалася спору про визнання за спадкоємцем права на квартиру державного житлового фонду, в якій за життя проживав спадкодавець.

При розгляді цієї справи Верховний Суд України зробив правовий висновок, відповідно до якого спадкоємець, який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, набуває право на квартиру державного житлового фонду, в якій за життя проживав спадкодавець, за умови, що:

1) на час відкриття спадщини квартира була місцем постійного проживання спадкодавця або він зберігав право користування нею;

2) спадкодавець подав у встановленому порядку заяву про її приватизацію, однак квартира безпідставно не була передана йому у власність.

Закон і Бізнес