Закон і Бізнес


Довічна праця

Висока тривалість життя стане причиною збільшення пенсійного віку


Новий закон про збільшення пенсійного віку у Великій Британії не лякає, мабуть, тільки королеву.

№50 (1140) 14.12—20.12.2013
13706

Уряд Великої Британії має намір змінити вік виходу на пенсію відповідно до зміни середньої тривалості життя в країні. Такі заходи вживаються для того, щоб людина проводила на пенсії менше ніж третину очікуваної тривалості життя.


Нинішнім молодим людям доведеться працювати до 70 років, перш ніж вони зможуть вийти на пенсію, — пише лондонська газета The Times. За її даними, уряд підготував законопроект, згідно з яким, крім оголошеного раніше підвищення пенсійного віку до 66 років до 2020 р. і до 67 років до 2028 р., буде проведено також підвищення до 68 років до 2035 р. і до 69 років до 2048 р. У результаті тим британцям, яким зараз 18 років, доведеться працювати 52 роки, щоб почати отримувати державну пенсію, підкреслює видання.

Передбачається, що збільшення пенсійного віку допоможе зберегти до 400 млрд фунтів (понад 5 трлн грн.) протягом наступних 50 років за рахунок менших пенсійних виплат і великих податкових надходжень, оскільки люди працюватимуть довше, повідомляє газета The Daili Telegraph.

При цьому у Великій Британії прийнято закон, який забороняє роботодавцю звільняти працівника після досягненнями пенсійного віку, якщо останній не хоче цього й перебуває в необхідній фізичній та інтелектуальній формі для виконання своїх професійних обов’язків. У Лондоні відзначають, що ці зміни відображають «природний процес збільшення тривалості життя в Сполученому королівстві».