Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 49 (1139). Анонс публікацій


06.12.2013 13:22
1156

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 49 (1139) від 7 - 13 грудня 2013 р.


У новому тисячолітті українська судова система пережила дві реформи. Остання, 2010 року, — найбільш масштабна, і, по суті, вона ще не завершена. Виявилося, що за нинішнього обсягу повноважень найвищий судовий орган не має можливості ефективно впливати на забезпечення єдності в правозастосуванні чи, наприклад, вирішити юрисдикційний спір. Як удосконалити законодавство, щоб розв’язати цю проблему? У чому причини судових помилок і яким має бути судове рішення, аби його можна було назвати законним? На ці та інші запитання в інтерв’ю кореспонденту «ЗіБ» відповіла суддя Судової палати в цивільних справах Верховного Суду, заслужений юрист України Лілія ГРИГОР’ЄВА.

Успіх — річ дуже інтимна, а про добрі справи кричати не потрібно. Так уважає Андрій СТЕЛЬМАЩУК — молодий, успішний та амбітний партнер ЮФ «Василь Кісіль і партнери». Йому вдається поєднувати правозастосовну практику з діяльністю у складі органів адвокатського самоврядування та при цьому зберігати баланс між роботою та життям. В інтерв’ю «ЗіБ» Андрій Васильович розповів про те, які надії покладає на молоду кров у адвокатурі, про хвороби, характерні для професійного середовища, та про цинічне ставлення сучасної молоді до юриспруденції. Говорили й про вибагливість клієнтів та їхню карму вдячності. Здавалося, що немає запитань, на які б А.Стельмащук не знав відповідей…

Після вивчення стану організації роботи судів Вінницького апеляційного адміністративного округу члени Ради суддів адміністративних судів виявили як позитивні напрацювання колег, так і те, що варто доопрацювати, а то й узагалі — усунути. Детальніше про це – у статті «Як зробити суд найкращим».

Учасники круглого столу, присвяченого формуванню стратегічної політики судової влади, обговорили проблему залучення для виконання завдань інтелектуальних ресурсів усієї судової системи. Дотепер гостро стоїть питання фінансового стану судової влади. Судді не тільки наводили приклади дефіциту коштів, а й пропонували ймовірні шляхи виходу з кризи. Про це читайте в публікації «Новим цілям — нові методи».

Чи звільняють від сплати судового збору організації колективного управління авторськими правами? Якщо до цього часу позиція судів різнилася, то після рішення єдиного органу конституційної юрисдикції питань не залишилося. Детальніше дізнаєтесь в матеріалі «За третіх осіб».

Наскільки ефективно реалізуються ті чи інші законодавчі новели, показує практика їх застосування. Як відбувається адаптація судової та правоохоронної систем до роботи в умовах дії нового Кримінального процесуального кодексу та які проблеми застосування окремих його положень залишаються актуальними — ці та інші питання обговорили на науково-практичній конференції в Харкові. Детальніше – в публікації «КПК в першому підсумку».

Вища кваліфікаційна комісія суддів вирішила: кандидати на посаду судді, які за результатами кваліфікаційного іспиту набрали 60 балів і більше, вважаються такими, що склали екзамен. У цих претендентів з’явився шанс одягти мантію. А попереду в них — співбесіда з членами комісії. Її можуть пройти не всі. Детальніше дізнаєтесь у статті ««Детектор моральності».

Апеляційний суд м.Києва та Національна школа суддів найближчим часом підпишуть угоду щодо співпраці з підвищення кваліфікації служителів Феміди та кандидатів, які мають намір одягти мантію вперше. Таке рішення ухвалили під час загальних зборів суддів, присвячених обговоренню актуальних питань організації діяльності суду. Про це – у публікації «Форми співпраці».

Похідні від Основного Закону норми процесуальних кодексів, зокрема ті, які об’єднані в міжгалузеві інститути права (в основі яких лежать конкретні прямі норми Конституції), за логікою, повинні мати однакове змістове вираження та призводити до однакових наслідків під час їх застосування в різних судових процесах. Якщо такої єдності немає, наприклад через недосконалість законодавчого формулювання, то з’являється робота для Конституційного Суду, який хоч і не вправі виправляти недоліки законодавства, проте може вказати законодавцю на необхідність однакової реалізації однієї й тієї самої норми Конституції в різних галузях права. Про це читайте в матеріалі «Широкі погляди конституціоналістів».

У «господарників» у ході розгляду спорів про корпоративне управління та реалізацію корпоративних прав виник ряд складних питань, що потребують вирішення. Саме на цьому зосередились учасники засідання секції першої та другої судових палат науково-консультативної ради при Вищому господарському суді. Щодо духу думки збігались, а от щодо букви закону — не завжди. Так чи інакше, але найближчим часом на суддів чекають роз’яснення щодо розгляду відповідної категорії спорів. Детальніше – у статті «Від прав — до справ».

Найпоширенішими причинами недотримання судами розумних строків у кримінальних справах, за якими обвинувачені тримаються під вартою, є багатоепізодність справ та велика кількість учасників розгляду. Саме на цій причині сфокусовано увагу в запропонованій частині узагальнення. Крім того, наведено аналіз справ щодо неповнолітніх підсудних, які тримаються під вартою. Нагадаємо, Вищим спеціалізованим судом з розгляду цивільних і кримінальних справ здійснено узагальнення судової практики судів першої та апеляційної інстанцій у справах стосовно осіб, які тримаються під вартою, судове провадження щодо яких триває понад 6 місяців. Про це дізнаєтесь у публікації «Акцент на розумності».

Закон і Бізнес