Закон і Бізнес


«Натхненники» крадіжок


№48 (1138) 30.11—06.12.2013
2771

З шкільних бібліотек Ставрополля вилучають «шкідливі» твори російських класиків.


Прокуратура Ставропольського краю висунула вимогу убезпечити школярів від книг Сергія Єсеніна і Володимира Набокова, оскільки вони «несумісні із завданнями освітнього процесу» і містять «еротику, містику, жахи і хуліганські вірші», повідомляє РІА «Новости».

Як заявив старший помічник прокурора краю із нагляду за виконанням законів про неповнолітніх і молодь Курбангалі Шаріпов, «школярам зарано читати такі книги». За його словами, твори цих письменників негативно впливають на неповнолітніх, «викликаючи в них боязнь темряви, привидів, нічні страхи і створюючи проблеми у спілкуванні між однолітками».

На думку працівника прокуратури, грабежі, які скоюють діти 9—12 років, — спричинені прочитанням ними творів вище вказаних авторів.

Він також відзначив, що на вимогу прокуратури «шкідливі» книги повинні бути вилучені з бібліотечних полиць, поміщені до закритих шаф або кабінету директора, щоб доступ до них мав тільки дорослий персонал навчального закладу.

Серед заборонених письменників за результатами проведеної перевірки опинилися також Даніела Стіл, Жюльєтта Бенцоні, Кейт Тірнан, Шарон Кріч, Сергій Силін і Андрій Левицький. На думку старшого помічника прокурора краю, ця література могла потрапити на полиці бібліотеки завдяки спонсорам навчальних закладів, котрі привозять книги в подарунок. К.Шаріпов підкреслив, що протягом місяця адміністрація шкіл повинна відзвітувати про вилучення «шкідливих» книг із загального доступу, після чого наглядове відомство може повторити перевірку.