Закон і Бізнес


Тварин не рятувати!

Турбота про звірів може обернутися неприємностями із законом


№33 (1020) 13.08—23.08.2011
ОЛЕНА АВЕР’ЯНОВА, Lenta.ru
18068

Напевно майже кожна людина на планеті хоч раз, але допомогла якомусь звірові на вулиці, в лісі, в полі. Турбота про істот з пір’ям, голками, лускою чи хутром — прояв любові до природи. Проте цю любов не завжди розуміють представники закону.


Їжачок у тумані закону

Недавно жителька шведського міста Евле підібрала на вулиці їжачка. Як пишуть місцеві газети, їй стало шкода тварину (чому, не вказується) і вона вирішила віднести його до себе додому, щоб там про нього піклуватися.

Жінка, ім'я якої не називається, влаштувала їжакові справжній курорт: годувала його котячим кормом, підсушеним хлібом та іншими явно не лісовими делікатесами, а іноді навіть випускала його погуляти на балконі. Там-то його й помітили сусіди, які, мабуть, і повідомили в поліцію про наявність дикої тварини в міській квартирі. Інакше пояснити те, що сталося незабаром після «переїзду» їжачка до шведки, дуже важко.

А трапилося ось що: додому до жительки м.Евле налетіли поліцейські і знайшли в квартирі жінки маленькі сосиски на підлозі, що були пригощанням їжакові, а також самого винуватця всього цього переполоху — він саме прогулювався на балконі.

Їжака забрали і передали фахівцям. Ті мали встановити, до якого виду належить конфіскований ссавець. Виявилося, що це звичайний місцевий їжак. Така обставина виявилася фатальною: якби їжак був привозним, його, швидше за все, визнали б домашнім і повернули господині, але оскільки він — шведська тварина, за турботу про нього жінці доведеться нести відповідальність.

Річ у тому, що їжаки, так само як й інші дикі тварини, котрі мешкають в Швеції, захищені законом про охорону природи, в якому зазначається, що звірів не можна забирати додому або кудись перевозити, навіть якщо вони, наприклад, поранені чи хворі.

Тепер шведці загрожує не тільки великий штраф, а й позбавлення волі на 1 рік. Що стосується самого їжака, то його вирішили відпустити назад у дику природу.

Пташеня в клітці

Так само склалась доля маленького дятла, який потрапив до рук американки Еліс Кейпо та її 11-річної дочки Скайлар. Історія з пташеням, котра обернулася для родини Кейпо штрафом за адміністративне правопорушення, сталась у м.Фредериксберг (штат Вірджинія), де закон про захист тварин так само суворий, як і в шведському Евле.

Правда, Скайлар нічого не знала про суворість вірджинського законодавства, коли рятувала пташеня дятла від кота. Вона відбила дятла і вирішила забрати його додому, щоб він день-другий відпочив від потрясіння.

Мати дівчинки заперечувати не стала. Дятла посадили в клітку й вирушили з ним додому. По дорозі сім'ї Кейпо зустрілася співробітниця природоохоронного відомства, яка попередила Скайлар про протизаконність її доброти.

Коли мати і дочка прийшли додому, вони відразу ж випустили пташеня в саду, а потім подзвонили в службу охорони природи й розповіли про свій вчинок. На цьому, як вважали Скайлар та її мама, і казочці кінець, та де там. Через два тижні після повернення дятла на лоно природи Е.Кейпо отримала квитанцію на сплату штрафу в розмірі $535. А потім і повістку до суду.

Виявилося, що жінка з природоохоронного відомства ініціювала розслідування за фактом можливого порушення законодавства про довкілля. Згідно з цими нормами дятли є охоронюваними птахами і «виймання їх пташенят з природного середовища проживання, транспортування й інші подібні дії» вважаються порушенням закону.

Незабаром повістку в суд відкликали, але штраф Е.Кейпо заплатити все ж таки довелося. Скайлар у свою чергу відзначила: було б непогано, якби діти все-таки могли допомагати тваринам, а не плакати через те, що їх батьків карають за це. «Це просто божевілля якесь», — сказала дівчинка.