Закон і Бізнес


Річниця корпорації захисту

Перший «ювілей» Національна асоціація адвокатів відзначила меморандумом з Мін’юстом


Керівники органів адвокатського самоврядування готові відстоювати інтереси корпорації юристів — голова ВКДКА В.Загарія і керівник НААУ Л.Ізовітова під час конференції.

№47 (1137) 23.11—29.11.2013
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
3963

На цьому тижні адвокати відзначали річницю з дня створення своєї незалежної професійної організації — Національної асоціації адвокатів. За цей короткий строк удалося не тільки сформувати всі органи адвокатського самоврядування, а й вдихнути в них життя. Саме цій події була присвячена міжнародна конференція «Адвокатське самоврядування: перші досягнення та виклики». Тут же був підписаний меморандум про співпрацю між Мін’юстом і НААУ, що стосується надання безоплатної правової допомоги.


Урочистості з приводу

Як відомо, 17 листопада минулого року відбувся перший установчий з’їзд адвокатів, а через 2 дні була зареєстрована НААУ. Створення загальнонаціональної професійної адвокатської організації — одне із зобов’язань перед Радою Європи, яке законодавцям удалося виконати лише через 17 років. Не дивно, що промовці назвали цю подію «надзвичайно важливою та знаменною».

Багато гостей конференції пізніше зізнавалися: навіть не припускали, що річницю створення асоціації адвокатура відзначить із таким розмахом. «Чесно кажучи, не чекав такого святкування. А що ж тоді організуєте, коли святкуватимете свій десятирічний ювілей?» — пожартував, поздоровляючи українських колег, голова Республіканської колегії адвокатів Білорусі Віктор Чайчиц.

Дійсно, офіційна частина заходу виглядала переконливо: високі гості, вітальні промови, квіти, подарунки. Урочисту нотку заходу додало й виконання Гімну нашої країни, після чого, власне, і почалася конференція.

Поздоровлення глави держави зачитав керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Вадим Фесенко. Передали свої поздоровлення адвокатам і спікер Володимир Рибак, і Прем’єр Микола Азаров.

Від Ради Європи НААУ вітав голова Офісу РЄ в Україні Володимир Ристовський. «Адвокатське співтовариство відіграє фундаментальну роль у встановленні верховенства права та захисті прав людини. Самоврядна професійна організація покликана захищати своїх членів від втручання в їхню діяльність, просувати їхні професійні інтереси і встановлювати професійні стандарти», — підкреслив він.

Адвокатура як частина судової реформи

«Найбільшим нововведенням закону й позитивним досягненням реформи стало створення НААУ та системи органів адвокатського самоврядування, тому що корпоративне самоврядування адвокатури є показником демократичного устрою суспільства. Переконаний, що НААУ зможе забезпечити вирішення завдань адвокатського самоврядування, адже до її складу обирають досвідчених і найкращих представників адвокатури, які вболівають за свою справу», — підкреслив голова Вищого адміністративного суду Ігор Темкіжев, відзначивши, що системні зміни судової системи неможливі без реформування інституту адвокатури.

Згадав про судову реформу й голова Державної судової адміністрації Руслан Кирилюк. При цьому його виступ був, якщо можна так висловився, трохи «практичнішим», ніж у решти поздоровників, що, втім, не дивно, якщо взяти до уваги його посаду. До речі, завершив він свій виступ багатообіцяючою фразою: «Від нас ви завжди можете чекати розуміння й допомоги».

«І кімнати адвокатів і кабінети в судах?» — скориставшись моментом, жартома уточнила голова НААУ Лідія Ізовітова.

На трибуну один за одним піднімалися гості, говорили теплі слова на адресу асоціації, не забуваючи при цьому відзначити, що адвокатура тільки на початку шляху і ще багато чого належить реалізувати, але перший крок у потрібному напрямку вже зроблено.

Л.Ізовітова у своєму виступі окреслила основні віхи діяльності поки що молодої незалежної адвокатської організації та підкреслила, що, незважаючи на всі складнощі, за цей рік удалося головне — не тільки створити органи адвокатського самоврядування, а й удихнути в них життя. Сьогодні діють РАУ, ВКДКА і ВРКА, а також КДКА, ревізійні комісії, ради адвокатів у всіх регіонах (тільки у Хмельницькій області РА поки не функціонує).

І ще раз про безоплатну правову допомогу

Міністр юстиції Олена Лукаш велику частину свого виступу присвятила співпраці НААУ й Мін’юсту, детально зупинившись на спільному проекті — системі безоплатної правової допомоги. За її словами, за рік система БПП встигла стати на ноги — за цей час адвокати надали безоплатну правову допомогу більш ніж 20 тис. чоловік, затриманих за підозрою в скоєнні злочину, при цьому захист за призначенням здійснювався та продовжує здійснюватися в більш ніж 36000 кримінальних провадження.

«Зберігається тенденція до зменшення кількості відмов клієнтів від адвокатів, наданих державою затриманим особам: у жовтні порівняно з вереснем вона зменшилась удвічі та з початку року в кримінальних провадженнях становить у середньому 7,4%. Це свідчить про підвищення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги», — підкреслила міністр.

О.Лукаш відзначила, що система безоплатної правової допомоги вже сьогодні робить істотний позитивний вплив на розвиток адвокатури в цілому. «Система залучила молодих активних адвокатів, створила умови для постійного обміну досвідом між адвокатами, сприяла формуванню єдиних стратегій і тактик захисту. За рахунок організованого захисту адвокатура дістала можливість впливати на практику застосування нового Кримінального процесуального кодексу. Також держава пропонує цілком гідну плату адвокатам тих клієнтів, які ніколи не могли й навряд чи зможуть заплатити захисникам, це забезпечує регулярне підвищення кваліфікації адвокатів системи», — підсумувала міністр. До речі, за її словами, з початку цього року адвокатам, котрі надавали БПП, було нараховано 20 млн грн., а фактично виплачено 15 млн, що в 10 разів більше, ніж адвокати за призначенням могли заробити у 2012-му.

Наступним кроком співпраці стала підготовка меморандуму про співпрацю між Мін’юстом і НААУ, який був урочисто підписаний під час конференції. Документ повинен реалізовуватися за п’ятьма пріоритетними напрямками, серед яких:

• інформаційна взаємодія;

• дотримання гарантій адвокатської діяльності та захисту професійних прав адвокатів;

• розроблення та впровадження стандартів якості;

• надання правової допомоги;

• моніторинг і оцінка якості надання адвокатами безоплатної правової допомоги, підвищення кваліфікації адвокатів.

«На практиці реалізація закону «Про безоплатну правову допомогу» викликала ряд питань, які не можуть бути вирішені в односторонньому порядку ні Мін’юстом, ні Радою адвокатів. Саме тому з’явилася ідея підписання меморандуму про співпрацю між Мін’юстом і НААУ у сфері надання БПП як унікального спільного програмного документа», — відзначила О.Лукаш.

«Питання співпраці дуже актуальне, — заявила й Л.Ізовітова. — У чому бачить свої завдання НААУ? Перш за все в збереженні гарантій та захисті незалежної адвокатської діяльності. Адже система безоплатної правової допомоги, створена державою, здійснюється членами асоціації. Ми не можемо допустити, щоб наші адвокати були незахищеними, не можемо допустити, якого-небудь втручання в їхню діяльність, а також оцінювання їхньої діяльності не адвокатами, а сторонніми особами». Очевидно, це було нагадування про проект оцінювання якості роботи адвокатів БПП, яке було ініційовано громадськими організаціями та не припало до душі захисникам.

Крім того, голова НААУ назвала підписаний документ «меморандумом №1» і запропонувала розробити «меморандум №2», який дозволив би адвокатам вільно користуватися реєстрами Мін’юсту. «Я хотіла б, аби ми попрацювали спільно з Мін’юстом для того, щоб нам не відмовляли в інформації та не посилалися при цьому на те, що ця інформація — службова, а ця — конфіденційна. У результаті виходить, що адвокат нічим не відрізняється від звичайного громадянина, який просто вимагає доступу до публічної інформації. Ми все-таки адвокати, спеціальні суб’єкти, захищені спеціальним законом. І сподіваємося, що Олена Леонідівна допоможе захистити адвокатське співтовариство, членом якого вона теж є», — звернулася до міністра Л.Ізвітова.

Закон як допомога адвокатам

У свою чергу голова ВКДКА Валентин Загарія нагадав про ті переваги, які закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» надав адвокатам, посиливши гарантії їхньої діяльності (це передусім стст.23 і 24). «Уперше Україна отримала інструмент, який може істотно впливати на реалізацію гарантій адвокатської діяльності. Вперше ми фактично маємо право звертатися до суду й отримувати рішення, якими накладаються адміністративні стягнення», — констатував В.Загарія. Він також нагадав, що вже винесено 7 перших прецедентних судових рішень, згідно з якими за ненадання інформації у відповідь на адвокатський запит на чиновників накладені адміністративні стягнення у вигляді штрафу. При цьому лідером за кількістю складених адмінпротоколів для передання до суду є Рада адвокатів м.Києва (4 рішення винесено столичними судами).

За словами В.Загарія, одним з позитивів закону є і ст.23, в якій мовиться про спеціальні гарантії при здійсненні оперативно-розшукових дій стосовно адвоката, а саме — про спеціальний порядок подання клопотання, необхідність судового рішення й вимогу, щоб представники ради адвокатів регіону були присутні під час проведення процесуальних дій відносно захисника. Правда, за словами Валентина Миколайовича, правоохоронні органи не завжди розуміють, що правила змінились, і не завжди чітко виконують вимоги закону. Як приклад В.Загарія навів кричущий випадок з адвокатом Ганною Колесник. Нагадаємо: 13 листопада її офіс обшукали і провели виїмку документів без належного судового рішення, обов’язкового інформування РА й за відсутності представників ради адвокатів.

І хоча реалізація закону не завжди йде так, як спочатку замислювалось, очевидно, що віз усе-таки зрушився з місця. Національна асоціація адвокатів стоїть на варті інтересів захисників і готова їх обстоювати. В усякому разі складалося враження, що саме таким був ключовий меседж виступів керівників органів адвокатського самоврядування.

 

пряма мова

Вадим ФЕСЕНКО, керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України:

— Щиро поздоровляю з річницею створення НААУ. Діяльність вашої асоціації покликана сприяти розвитку адвокатського самоврядування, посиленню інституту адвокатури в Україні. Саме завдяки неупередженості, чесності та професіоналізму ви забезпечуєте реалізацію конституційних прав на захист від обвинувачення та на надання правової допомоги під час розгляду справ у судах та інших держорганах. Бажаю всім міцного здоров’я, добробуту, життєвої наснаги та успіхів.

Руслан КИРИЛЮК, голова Державної судової адміністрації України:

— Будь-які перетворення в державі неможливі без сильного, міцного громадського суспільства, і саме адвокатура як потужний інститут громадського суспільства, на мою думку, повинна стати флагманом у тому числі й судової реформи, тому що саме адвокати повинні застосовувати принцип змагальності, закладений у новому КПК. Саме на адвокатів ДСАУ покладає надії у своїй роботі із створення відкритого суду, зокрема при реалізації такого проекту, як «Електронний суд». Ми сподіваємося на партнерство НААУ і при застосуванні таких новацій й судовому процесі, як відправлення СМС-повідомлень, отримання документів по електронній пошті. І віримо, що в майбутньому адвокати зможуть працювати з електронними справами. Адже ми прагнемо перейти до електронного судочинства, і, звичайно, без активної участі адвокатів цього не зробити. Провідна роль НААУ в процесі судового реформування є безперечною, ми покладаємо великі надії і на її керівництво, і на саму асоціацію.