Закон і Бізнес


Оброк для дармоїдів


№47 (1137) 23.11—29.11.2013
2800

Білоруські громадяни, які ніде не працюють, але активно користуються соцблагами, платитимуть податок. Уже підготовлено проект відповідного державного рішення.


Таку заяву зробила в парламенті начальник головного управління фінансування соціальної сфери і науки Міністерства фінансів Білорусі Світлана Кретова, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За її словами, наразі уряд розглядає питання про стягування податку (або збору) з громадян, які не беруть участь у формуванні прибуткової частини бюджету шляхом сплати податків, оскільки вони ніде офіційно не працюють. У рамках цього рішення пропонується встановити щорічний платіж у розмірі, кратному базовій величині. Поки що її розмір становитиме 2,6 млн білоруських рублів (приблизно 2280 грн.).

С.Кретова додала, що визначено категорію громадян, яких можна віднести до тих, хто дармоїдствує, і буде ухвалено рішення про їхню участь у формуванні бюджету. Отримані кошти будуть спрямовані на витрати в соціальній сфері — тобто частково компенсувати те, що витрачається на таких громадян.

В той же час представник Мінфіну визнала, що механізм контролю за виконання цього рішення — «дуже складний, але передбачаються серйозні штрафні санкції».