Закон і Бізнес


Банкам відмовили знижувати плату за продаж арештованого майна


28.10.2013 10:43
2457

Групі з 12 українських банків відмовили в суді у зниженні плати за продаж арештованого майна. І тепер вони можуть зажадати стягнення недоотриманих коштів з торгуючих організацій.


Про це повідомляє видання «КоммерсантЪ-Украина». Суд відмовив банкам у задоволенні позовних вимог - установи оскаржували наказ Мін'юсту N1758/5, прийнятий для виконання поправок до закону «Про виконавче провадження», що набрав чинності 4 листопада 2012 року. Закон обмежив «витрати, пов'язані з організацією та проведенням торгів, аукціонів, а також з реалізацією майна боржника» планкою в 5% від вартості проданого майна. Однак постанова Мін'юсту, прийнята 29 листопада, розділила поняття «витрат» і «комісійної винагороди». Це дозволило зберегти комісію торгуючих організацій у розмірі до 15%. У зв'язку з цим банки вирішили оскаржити цю норму в суді.

 Так суд відмовив установам у задоволенні позовних вимог, зіславшись на те, що їхні інтереси не були порушені . Суд, зокрема, аргументував це тим, що «винагороду спеціалізованої організації за надані послуги з реалізації арештованого майна повинен оплачувати покупець».

 Організатор торгів зараз стягує 15% від вирученої від продажу майна суми, тепер же банки можуть спробувати довести, що покупець повинен платити 15% понад ціну, а значить, вони втратили ці 15 % і можуть оскаржити будь-які торги за останні три роки.