Закон і Бізнес


Звільніть тюрми!


№32 (1019) 06.08—12.08.2011
2833

У Венесуелі розглядають можливість випустити з в’язниць до 40% від загальної кількості арештантів. Про це в інтерв’ю газеті El Nacional заявив керівник системи виконання покарань країни Ірис Варела.


Найближчим часом на умовно-дострокове звільнення зможуть претендувати до 20 тис. в'язнів, котрі скоїли малозначні злочини. На думку керівника пенітенціарної системи, тих, хто не загрожує суспільству, немає сенсу тримати у виправних установах. Це, за словами І.Варели, й засуджені за крадіжки.

Умови заміни реальних тюремних строків умовними покараннями буде встановлено на нараді представників Верховного суду, начальників в'язниць і глав силових відомств країни. Згідно із запропонованим І.Варелою планом у кожній з буцегарень країни буде створено особливий трибунал із 5—6 представників судової системи, який у масовому порядку прийме рішення про УДЗ сотень арештантів.

І.Варела заявив, що першими на волю зможуть вийти в'язні тюрем «Ла-Планта», «Урибана» і «Сабанета», котрі громадськість найчастіше критикує за порушення умов тримання.

Причиною масового звільнення засуджених у Венесуелі стала переповненість в'язниць. У виправних установах, розрахованих на 14 тис. арештантів, нині містяться приблизно 50 тис. чоловік. За останній рік, за даними венесуельських правозахисників, через погані умови і численні бунти у виправних установах загинуло майже 500 осіб.

І.Варела, призначений на посаду президентом Венесуели Уго Чавесом кілька тижнів тому, ініціював реформу після одного з найбільших за останній час бунтів у тюрмі «Ель-Родео». Під час сутичок між силовими підрозділами й арештантами, що тривали майже місяць, загинуло близько 30 в'язнів. Буцегарня повністю перейшла під контроль поліції в середині липня. В операції придушення бунту брали участь 4 тис. національних гвардійців. «Ель-Родео» на момент початку бунту була переповнена — арештантів там у 5 разів більше, ніж належить.