Закон і Бізнес


Зразок компромісу

Демократи і республіканці не допустили дефолту США


№32 (1019) 06.08—12.08.2011
3835

Члени Палати представників проголосували за ухвалення узгодженого в останню мить варіанта вирішення боргової проблеми США. Згідно з прийнятим планом максимально допустимий рівень державного боргу ($14,3 трлн) буде підвищений на $2,4 трлн. Натомість виконавча влада зобов’язується протягом 10 років скоротити бюджетні видатки.


Під час голосування в Палаті представників законопроект підтримали 268 конгресменів, проти був 161. Тепер рішення повинні затвердити в Сенаті, і США зможуть уникнути дефолту. Білий дім домовився із законодавцями ще 31 липня, проте саме голосування відбулося в останню мить — 2 серпня, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Відкриваючи 1 серпня засідання Сенату, лідер демократичної більшості Гаррі Рід заявив, що в компромісному варіанті жодна зі сторін не отримала того, чого хотіла. Проте Г.Рід назвав досягнуту угоду «видатною», яку можна вважати «зразком законодавчого компромісу».

За умовами домовленості, Палата представників і Сенат повинні були проголосувати за підняття ліміту держзапозичень на $2,4 трлн та одночасно за скорочення державних витрат на таку ж суму. «Це не найкраща угода, — заявив спікер Палати представників, республіканець Джон Бейнер. — Але вона показує, що нам вдалося змінити умови, на яких ведуться переговори у Вашингтоні».

Урізання бюджету буде розтягнуто на 10 років. Якщо проект остаточно затвердять, то витрати скарбниці відразу зменшаться на $917 млрд. Друга хвиля урізань, на $1,5 трлн, пройде наприкінці 2011 р., а найбільше скорочення припаде на період після 2012-го, коли економіка, як сподіваються американці, зміцниться і вже пройдуть вибори президента.

Лідери республіканців і демократів у обох палатах Конгресу присвятили 1 серпня зустрічам з однопартійцями, намагаючись переконати їх у достоїнствах компромісного рішення. Законопроект передбачає створення двопартійного комітету, котрий повинен визначити, які статті витрат будуть урізані в бюджеті наступного року.

Якщо комітет, в якому будуть однаково представлені демократи і респуб­ліканці з Конгресу й Сенату, до кінця листопада не подасть своїх пропозицій, автоматично вступить у силу скорочення в рівних частинах витрат у всіх статтях бюджету.

Проте заздалегідь вирішено, що під скорочення не повинні потрапляти виплати із соціального страхування, зарплати службовців федеральних держустанов, програми охорони здоров'я Medicaid і допомоги незаможним, а також виплати ветеранам армії США.

Якщо все пройде без зайвого нер­вування і Конгрес схвалить законопроект про ліміт держборгу, в США все одно залишиться чимало невирішених проблем. Криза останніх місяців була саме політичною: про те, що Штати набрали велику кількість боргів, з якими рано чи пізно доведеться піти на непопулярні кроки, зокрема, на скорочення витрат бюджету, було відомо й раніше.