Закон і Бізнес


Печатка поза законом

Підприємцям дозволили захищатися від рейдерів власним підписом


№42 (1132) 19.10—25.10.2013
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
3357

Парламент зробив перший крок до того, щоб підприємці могли обходитися без печаток. Це має не лише спростити відкриття власної справи, а й, хоч як це парадоксально, захистити бізнес від рейдерських захоплень. Аби переконати нардепів підтримати відповідний законопроект, голова Держпідприємництва Михайло Бродський навіть поділився власним досвідом незаконного отримання печатки.


Вимога спрощення

Він наголосив на необхідності змін, які зазначали, що виготовлення майбутніми суб’єктами господарювання печатки вимагає додаткових витрат часу та грошей, що ускладнює відкриття власної справи. Щоб вирішити цю проблему, у відомстві підготували проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу» (№2258а).

«Майже в усіх країнах світу, крім Північної Кореї та Білорусі, відмовилися від обов’язкового застосування печаток», — пояснював необхідність змін під час розгляду документа в сесійні залі М.Бродський. При цьому, за його словами, спрощення відкриття бізнесу — далеко не єдина перевага відмови від печаток.

За словами очільника Держпідприємництва, правоохоронні та податкові органи вже давно визнали факт легкості підроблення будь-якої печатки. За таких обставин вона не може гарантувати безпеку підприємства. «Всі ми знаємо, що у ХХІ ст. нема ніяких проб­лем підробити печатку. Я по Інтернету замовив печатку з Білорусі, $41, і по пошті вона прийшла», — розповів про власний експеримент М.Бродський. Тому, переконаний ініціатор змін, тільки особистий підпис може захистити бізнес.

«Щодо того прикладу, який навів пан Бродський, міліція мала б відразу відкрити кримінальну справу», — відреагувала на історію нардеп від ВО «Батьківщина», голова Комітету ВР з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександра Кужель. При цьому, за її словами, головна проблема, через яку в країні діють рейдери, — це підроблення печаток. О.Кужель наголосила, що всі цивілізовані країни давно дали можливість власнику самому вирішувати, яким чином він веде бізнес і чи потрібна йому печатка. Аби спростити життя бізнесу, у законодавстві пропонується встановити, що юридична особа «може мати печатку», але не зобов’язана.

Недостатність зрушень

Разом з тим пропозиції викликали й критичні зауваження деяких парламентарів. «Ми, безумовно, підтримаємо цей проект за основу, тому що там є малесенький крок назустріч підприємцям. Але мене обурює, коли Уряд представляє цей малесенький крок як якусь панацею чи як якийсь великий крок у боротьбі за покращення бізнес-клімату», — відзначила представниця фракції ВО «Батьківщина» у Верховній Раді Ксенія Ляпіна. На її думку, якщо сьогодні підроблюють печатки, то завтра так само підроблюватимуть підписи, а тому проблема захоплення підприємств не в цьому. Парламентар наголосила, що справжня проблема рейдерства — у продажних правоохоронцях, суддях та експертизах.

«Однак і триматися за печатки я так само не бачу ніякої потреби. Тому що хочу нагадати, що 2 млн фізичних осіб — підприємців із самого початку свого існування працюють без обов’язкової вимоги мати печатки. І, як ми бачимо, ніякої великої різниці в проблемах приватних підприємців чи приватних підприємств, які працюють з печаткою, на сьогоднішній день насправді немає», — відзначила К.Ляпіна.

Інші зауваження до проекту виявились у ВО «Свобода». Його представник Олександр Мирний звернув увагу на те, що наразі відповідальність за підроблення печатки й підпису нерівнозначна. Як наслідок, переконаний нардеп, відміна печаток може підштовхнути рейдерів до підроблення всіх інших засобів ідентифікації суб’єкта підприємницької діяльності. Тому, на думку законодавця, слід посилити відповідальність за підроблення підписів. «Цей проект ми мусимо приймати в контексті попередньо прийнятих законів і змін, тоді він звучатиме абсолютно правильно. А зараз, відмінивши, наприклад, печатки, ми відкриваємо можливість для зловживань», — наголосив О.Мирний.

На захист ініціативи виступив «регіонал» Віталій Журавський. Він визнав, що вирішуються далеко не всі проблеми, але, на його думку, якщо здійснюються конкретні кроки для поліпшення бізнес-клімату, це треба вітати. До того ж парламентар наголосив, що висловлені зауваження можна врахувати під час підготовки документа до другого читання.

Проте ці слова не переконали «свободівців» — вони стали єдиними, хто не дав за ініціативу жодного голосу. Загалом же проект підтримало 307 нардепів. М.Бродський висловив жаль з приводу того, що за проект не голосували в цілому, але народні посланці вирішили ще деякий час над ним попрацювати. Хоча навряд чи суттєвих змін зазнають ключові положення.