Закон і Бізнес


Вони ліквідовують ВАС

У РФ усіх вищих суддів «пропустять» через новий конкурс


Як після пропонованого «об’єднання» ВАС РФ і ВС РФ складеться доля їх голів — Антона ІВАНОВА (праворуч) і В’ячеслава ЛЕБЕДЄВА, поки що невідомо.

№42 (1132) 19.10—25.10.2013
ТЕТЯНА БЕРСЕНЄВА, Право.ру
3093

Президент РФ Володимир Путін, котрий раніше говорив, що «повністю одну систему [судів] вливати в іншу недоцільно», продемонстрував, що його слова не стосуються вищих інстанцій. Тепер суддям належить дізнатися, як це — допрацьовувати в суді, який невдовзі скасують, а також про суддівську комісію і колегію з епітетом «спеціальна», про вибори представників від федерального округу.


Законопроект про «об’єднання» Верховного і Вищого арбітражного судів надійшов у Держдуму в день народження ініціатора реформи — В.Путіна. Документ, швидше за все, розчарує «арбітражних» суддів: по суті, ніякого об’єднання не передбачається — в проекті йдеться про «скасування» ВАС (це відбудеться протягом півроку з моменту набуття чинності поправками). Навіть іншої назви для новоствореного суду не пропонується — він називатиметься Верховним судом Російської Федерації.

Для реалізації цих новел В.Путін пропонує вилучити з конституції РФ ст.127, згідно з якою ВАС РФ «є найвищим судовим органом з вирішення економічних спорів та інших справ, що розглядаються арбітражними судами». Натомість розширюються повноваження ВС РФ. Він буде «найвищим судовим органом з цивільних справ, вирішення економічних спорів, кримінальних, адміністративних та інших справ, підсудних судам, створеним відповідно до федерального конституційного закону». ВС буде зобов’язаний здійснювати «в передбачених федеральним законом процесуальних формах судовий нагляд за діяльністю цих судів» і давати «роз’яснення з питань судової практики».

У пояснювальній записці до поправок до конституції немає нічого нового. «Реорганізація судової системи дозволить забезпечити єдність підходів при здійсненні правосуддя як стосовно громадян, так і стосовно юридичних осіб, — мовиться в документі, — унеможливить відмову в судовому захисті в разі спору про підвідомчість справи, встановить загальні правила організації судочинства, дозволить домогтися однаковості в судовій практиці».

Оскільки законопроект передбачає внесення змін тільки до конституції, про реформу нижчих судів наразі не йдеться. Але вона неминуча, якщо звернути увагу на слова «про загальні правила організації судочинства» — принаймні, тоді треба або окремі касаційні інстанції в арбітражних судах ліквідовувати, або створювати їх у загальній юрисдикції.

Кількість суддів в оновленому ВС — там 170 вакантних місць — приблизно відповідає нинішньому сукупному штатному розкладу ВС і ВАС (на сайтах цих судів є інформація про 115 і 53 діючих суддів відповідно). Але це менше, ніж максимально можлива чисельність вищих суддів. У бюджеті на 2013 р. передбачено фінансування 90 суддів для ВАС і 125 — для ВС РФ. Такі самі параметри вказані й у проекті бюджету наступного року.

«Первинний» склад ВС РФ формуватиме спеціальна кваліфікаційна колегія з відбору кандидатів на посади суддів ВС РФ (СККС), яка складається з 27 членів. До неї увійдуть по 1 представнику від президента РФ, Громадської палати й загальноросійських громадських об’єднань юристів (швидше за все, мається на увазі Асоціація юристів Росії). Інших 24 представників колегії оберуть ради суддів суб’єктів РФ із числа своїх членів. Для цього їм доведеться поки що незрозумілим способом сформувати курії у федеральних округах: законопроект установлює ліміт — не більше ніж 3 кандидати від цього квазірегіонального утворення.

Кваліфікаційний іспит на посаду судді «оновленого» ВС РФ прийматиме спеціальна екзаменаційна комісія (СЕК), що складається з 11 членів. До неї увійдуть 3 члени комісії, котрих оберуть загальноросійські громадські об’єднання юристів, і 8 членів комісії, котрих оберуть ради суддів суб’єктів. Тут теж установлюється ліміт — один представник від суддівського співтовариства від одного федерального округу. Члени СЕК не можуть входити до складу СККС. Порядок формування обох структур, проведення іспиту, порядок відбору кандидатів на посаду судді ВС РФ установлюватиметься федеральним законом. Призначати на посади суддів ВС РФ, як і раніше, буде Рада федерації за поданням президента, який до цього повинен дізнатися, кого рекомендувала СККС.

ВАС існуватиме ще в перехідний період — протягом шести місяців з моменту набрання чинності поправками до конституції. Потім його скасують, а питання, які належали до його компетенції, підлягатимуть юрисдикції ВС. Теоретично до цього часу повинен бути сформований «первинний» склад ВС РФ, але ініціатори законопроекту вирішили не заганяти себе у певні рамки — для початку роботи «оновленого» вищого суду в законопроекті строків немає.

У базі Держдуми поки що не розміщено фінансово-економічного обгрунтування проекту, і невідомо, у скільки ініціатор оцінює реалізацію своєї ідеї. В середині листопада 2012 р. офіційно було оголошено про переїзд вищих судів до Санкт-Петербурга. За підсумками наради в президента керуючий справами Кремля Володимир Кожин тоді озвучив приблизну вартість переїзду — 50 млрд руб.

У парламенті знову підтвердили намір оперативно розглянути та прий­няти документ. За словами першого віце-спікера Держдуми Олександра Жукова, якого цитує РІА «Новости», законопроект може бути прийнятий до кінця року. «В принципі, звичайно [може бути прийнятий]. Часу достатньо», — сказав він журналістам після засідання ради Держдуми. За словами О.Жукова, профільний парламентський комітет найближчим часом запропонує порядок розгляду законопроекту «Закон Російської Федерації про поправку до Конституції Російської Федерації «Про Верховний Суд Російської Федерації і прокуратуру Російської Федерації».