Закон і Бізнес


Як відсудити моральну шкоду за бездіяльність держоргану

Верховний Суд дав підказку


17.10.2013 13:42
2646

До правовідносин про відшкодування перенесених душевних страждань унаслідок бездіяльності органу державної влади застосовуються положення загального законодавства про моральну шкоду.


На це звернув увагу Верховний Суд України Постанові від 11.09.2013 №6-48цс13 у справі про відшкодування моральної шкоди, завданої бездіяльністю виконавчої служби.

Нижчі суди, відмовляючи позивачу у відшкодуванні моральної шкоди, виходили з того, що обов’язок органу державної влади відшкодувати моральну шкоду відповідно до п.3 ч.2 ст.1167 ЦК повинен бути встановлений спеціальним законом, а закон «Про виконавче провадження» не передбачає такого виду відповідальності, як відшкодування моральної шкоди, завданої дією чи бездіяльністю державного виконавця.

Втім Верховний Суд не погодився із такою позицією. Він зауважив, що заявляючи позовні вимоги, особа посилалася на завдання моральної шкоди, яка полягала в перенесених душевних і моральних стражданнях, нервових стресах та погіршенні самопочуття. Відтак, до спірних правовідносин підлягає застосуванню положення загального законодавства про моральну шкоду, а саме: ст.56 Конституції, стст.23, 1167, 1173 ЦК та ст.11 закону «Про державну виконавчу службу».

З повним текстом прецедентного рішення ВС можна ознайомитися тут.

Закон і Бізнес