Закон і Бізнес


Покарання загарбників


№42 (1132) 19.10—25.10.2013
5121

Верховна Рада визнала кримінально караним захоплення будівель і об'єктів, що призвело до порушення нормальної роботи підприємств. Завдяки цій нормі рейдерів можна буде притягнути до відповідальності.


За закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств» (№0887) проголосував 241 нардеп.

Новаціями встановлюється, що «внесення до документів, які згідно із законом подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне надання документів, що містять завідомо неправдиві відомості, державному реєстраторові» караються штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500—17000 грн.) або позбавленням волі на строк до 2 років.

Тюремним ув’язнення на такий же строк каратиметься «протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації, зокрема частками, акціями, паями їх засновників, учасників, акціонерів, членів, шляхом здійснення операцій з використанням підроблених або викрадених документів, печаток, штампів підприємства, установи, організації». Якщо ж такі злочини скоєні повторно або за попередньою змовою групою осіб, покарання буде суворішим.