Закон і Бізнес


Реформи та слідство

Прокуратура розпочала оптимізацію апаратів як у центрі, так і на місцях


В.Пшонка розпочав перетворення з очолюваного ним відомства, і закликав регіональні структури підготуватися до реформ.

№41 (1131) 12.10—18.10.2013
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
3421

Схоже, в ГПУ серйозно готуються до прийняття нового закону «Про прокуратуру». Напередодні прийдешніх перетворень наглядовий орган почав глобально «переформатовуватися». Серед недавно озвучених Генпрокурором Віктором Пшонкою змін — реформування прокурорсько-слідчих підрозділів. У системі ГПУ вже «перетасували» частину управлінь.


Саме змінам у системі слідства й оптимізації слідчого апарату було присвячено останнє засідання колегії ГПУ, на яке з’їхалися прокурори зі всієї України. Очевидно, порядок денний продиктували прийдешні зміни в законодавстві. Як відомо, зараз на експертизі у Венеціанській комісії перебуває новий проект закону «Про прокуратуру», що передбачає ще більше скорочення повноважень прокуратури. Не варто забувати й про КПК, який у відносно недалекій перспективі остаточно позбавляє наглядовий орган системи слідства. До того ж, як не парадоксально, після набуття чинності новим кодексом фігура прокурора набула особливого значення — тепер він наглядає за розслідуванням кожного кримінального провадження з моменту його ініціювання й до винесення судом вироку. Без санкції прокурора не може проводитися практично жодна слідча дія.

Мабуть, у ГПУ зрозуміли: для того щоб вписатися в зміни, які вже відбулися і які ще заплановані, необхідно «переформатуватися».

Відкриваючи захід, Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що ключовою подією, яка позбавить прокуратуру слідчих повноважень, може стати формування системи досудового слідства і введення в дію законів, які регулюють її функціонування. «З ухваленням Кримінального процесуального кодексу визначені чіткі часові межі остаточної реформи слідства в прокуратурі — не більше ніж 5 років з дня набуття ним чинності. Донині прокуратура продовжуватиме виконувати свою функцію. Проте зараз мене турбує дещо інша проблема — ефективність прокурорського слідства і відповідність його системи кримінальному процесуальному законодавству», — підкреслив В.Пшонка.

За словами Генпрокурора, на сучасному етапі розвитку кримінальної юстиції прокурорсько-слідчі підрозділи потребують комплексного реформування. «Тому відбулася колегія ГПУ, на якій обговорили питання реформування слідчих підрозділів цент­рального апарату. Ухвалено рішення про ліквідацію головного слідчого управління й створення на його базі головного управління наглядової діяльності з кримінальних проваджень слідчих органів прокуратури. Крім того, створено управління процесуального керівництва з кримінальних проваджень ГПУ. Також реорганізовано головне управління з розслідування особливо важливих справ і створено головне слідче управління», — повідомив В.Пшонка.

Підбиваючи підсумки, він відзначив, що прокуратура «стала на шлях реформ і глибокої модернізації». Причому запропоновану на колегії структуру оптимізації слідчо-наглядових органів підтримали й прокурори обласного рівня. Отже, найближчим часом почнуть реформувати й апарати регіональних прокуратур. «Рішення про відміну системи прокурорського слідства давно ухвалене на законодавчому рівні, й питання його втілення — це справа часу. А до цього моменту наше завдання — привести слідчий апарат органів прокуратури у відповідність до вимог нового КПК», — резюмував В.Пшонка.

До речі, показово, що на засіданні колегії, присвяченому реформуванню слідства, не було головного «куратора» цих питань — першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна. Як з’ясувалося пізніше, Р.Кузьмін змінив місце роботи. 4 жовтня Президент підписав указ про його призначення заступником голови РНБО, після чого В.Пшонка підписав наказ про переведення свого заступника в підпорядкування Андрія Клюєва. «Я вдячний за роботу та професіоналізм, який ви продемонстрували, обіймаючи посаду мого першого заступника. Бажаю вам нових звершень і успіхів на новій посаді», — привітав колишнього підлеглого В.Пшонка на нараді, куди, до речі, був запрошений і новий шеф Р.Кузьміна — А.Клюєв.

Тим часом, за інформацією неофіційних джерел у прокуратурі, на посаду першого заступника Генерального прокурора замість Р.Кузьміна, швидше за все, призначать заступника Генпрокурора Анатолія Пришка, а займатися розслідуванням резонансних справ буде Олександр Каліфіцький. Як повідомляє агентство «Інтерфакс», при цьому до обов’язків новопризначеного першого заступника може не входити розслідування резонансних справ, чим також займався Р.Кузьмін (до речі, перший заступник вів у тому числі й розслідування справ Юлії Тимошенко). Нібито А.Каліфіцький, призначений після реорганізацій у відомстві начальником головного слідчого управління, безпосередньо займається розслідуванням всіх резонансних кримінальних проваджень.

Щоправда, деякі скептично налаштовані експерти вважають, що ініційована ГПУ реформа не спричинить істотних змін. Швидше за все, новий закон «Про прокуратуру» (проект якого був прийнятий у першому читанні 10 жовтня) навряд чи дозволить обмежитися лише «косметичним ремонтом», тут знадобиться капітальна «перебудова».