Закон і Бізнес


Він вийшов із лісу…


№40 (1130) 05.10—11.10.2013
2847

Німецький суд у справах неповнолітніх виніс ухвалу у справі так званого лісового підлітка — юнака, який у 2011 році прийшов до Берліна і повідомив, що прожив 5 років у лісі. За брехню його засудили до громадських робіт.


Усього 21-річному Робіну ван Хелсюму належить відпрацювати 150 годин. Крім того, юнака зобов’язали пройти курс психотерапії. Звинувачення в шахрайстві, яке раніше висунули проти голландця, знімуть після виконання ним припису суду. Втім, муніципальні служби, які надавали підтримку Робіну, зможуть вимагати компенсації, оскільки він утримувався за державний рахунок.

Як повідомляє Агентство Франс Пресс, історія «лісового підлітка» почалася у вересні 2011 року. Він прийшов до Берліна пішки і повідомив, що вийшов із лісу, де жив з батьком, який нібито недавно помер. Юнак, який назвався Реєм (він говорив англійською), заявив, що шлях із лісу зайняв у нього 5 днів.

Поліція почала розслідування, прочесала навколишні ліси, проте трупа батька Рея так і не знайшла. Розповідь підлітка стала викликати підозри, і незабаром вони підтвердилися: з владою Німеччини зв’язалася подруга хлопця, мешканка Нідерландів. Вона розповіла, що насправді його ім’я — Робін ван Хелсюм і він нещодавно втік з дому.

Весь цей час Робін утримувався в муніципальному притулку, відвідував заняття й отримував повне забезпечення за державний рахунок. У червні 2013 року йому висунули звинувачення в шахрайстві. У матеріалах справи, зокрема, зазначалося, що підліток увів в оману владу, повідомивши їм недостовірні відомості про себе для того, щоб скористатися програмою соціальної підтримки.