Закон і Бізнес


Швидка методична допомога


№31 (1018) 29.07—06.08.2011
3071

22 липня у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ відбулася робоча нарада. Під час засідання було проаналізовано стан здійснення судочинства в першому півріччі 2011 року.


У своїй доповіді голова ВСС Леонід Фесенко, зокрема, зазначив, що у 2011 році виявлено тенденцію до погіршення якості здійснення судочинства. У зв'язку із цим, за словами доповідача, необхідно активізувати надання методичної допомоги судам нижчого рівня, підвищувати кваліфікацію та проводити систематичне навчання суддів. Леонід Іванович зазначив, що ВСС спільно з Радою суддів загальних судів працює над вивченням і вдосконаленням організації роботи місцевих та апеляційних судів.

Керівник ВСС звернув увагу учасників наради на стан дотримання дисципліни в судах. За його словами, впродовж минулого місяця відкрито дисциплінарні провадження щодо 84 суддів. Для порівняння: у 2010 році таких проваджень було лише 16. Л.Фесенко закликав ужити заходів для підвищення рівня дисципліни в судах і забезпечення контролю за додержанням вимог законодавства про державну службу та боротьбу з корупцією. Крім того, у доповіді наголошувалося на необхідності дотримання принципу незалежності судової влади і недопущення впливу на суддів.

Про стан здійснення судочинства палатами ВСС у цивільних і кримінальних справах поінформували учасників наради заступники голови ВСС Микола Пшонка та Станіслав Міщенко.

Основні напрями діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів висвітлив у своєму виступі її керманич Ігор Самсін. У свою чергу очільник Державної судової адміністрації Руслан Кирилюк порушив питання фінансування судової системи, зазначивши, що прийняття закону «Про судовий збір» сприятиме поліпшенню матеріально-технічного забезпечення судів усіх рівнів.

На завершення учасники зібрання вирішили підготувати пропозиції щодо вдосконалення функціонування судових органів, які буде обговорено на конференції суддів загальних судів 9 вересня цього року.