Закон і Бізнес


В Україні запрацюють регіональні антирейдерські комісії


17.09.2013 09:20
43133

Перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов дав доручення відновити роботу регіональних Міжвідомчих комісій з питань боротьби з рейдерством у складі місцевих органів виконавчої влади.


Таку вказівку він дав керівникам всіх відповідних міністерств, а також головам інших центральних і місцевих органів виконавчої влади за підсумками засідання Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств.

Перший віце-прем'єр-міністр також доручив їм підготувати свої пропозиції щодо розробки державної антирейдерського програми.

Окремо Сергій Арбузов дав доручення Міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку взяти під особистий контроль хід розслідування відповідних кримінальних справ з питань, які розглядаються на засіданнях Комісії. Також він доручив МВС спільно з Міністерством юстиції та за участю Генеральної прокуратури провести обговорення змін до законодавства щодо протидії рейдерству.

Про результати проведеної роботи Перший віце-прем'єр-міністр дав доручення звітувати вже на наступному засіданні Міжвідомчої комісії. «Мене особисто щотижня інформуйте, будь ласка, про хід опрацювання звернень, що надійшли на адресу Комісії, про розкриття кримінальних схем. При цьому необхідно детально вивчити кожен конкретний випадок і дати йому правову оцінку відповідно до законодавства»,- заявив він.

В ході засідання Сергій Арбузов відзначив необхідність удосконалення законодавства України та його гармонізації відповідно до вимог Європейського Союзу: «На сьогодні пропонується законодавчо визначити поняття «рейдерства» та встановити адекватну кримінальну відповідальність за скоєння і сприяння цим злочинам».

Окремо він запропонував членам Комісії підготувати законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» щодо встановлення відповідальності за дії, які можуть спричинити незаконні поглинання та захоплення підприємств.

«Хочу підкреслити, що ініціатори рейдерських захоплень повинні нести повну відповідальність незалежно від свого соціального статусу і належності до політичних організацій», - заявив Сергій Арбузов.