Закон і Бізнес


Судді перестали боятися виправдовувати - голова РСУ


11.09.2013 13:27
2948

З новим Кримінальним процесуальним кодексом України виправдувальних вироків стало вчетверо більше, а судді перестали боятися виправдовувати обвинувачених.


Після набрання чинності нового КПК кількість винесених судами виправдувальних вироків виросло з 110 у минулому році (0,17 % від усіх рішень) до 431. Як повідомляє Віктор Андрєєв (Вести) , який аналізував Єдиний реєстр судових рішень , найчастіше виправдовують, коли справа стосується побутових бійок і дрібних чвар. Правда, буває, що на волю з зали суду виходять і ті, кого звинувачували у вбивствах.

Про причини зростання числа виправдувальних вироків розповів глава Ради суддів України, суддя Верховного Суду Василь Онопенко.

«Раніше у нас судді більш тяжіли до радянського способу мислення, і виправдувальних вироків було вкрай мало, - каже Онопенко. - Адже при СРСР з суддів серйозно запитували за виправдувальний вердикт - хто ж міг взяти на себе сміливість визнати, що слідчий МВС і прокурор не праві? Це ж був удар по держмашині».

Зараз же, за словами Онопенка, судді перестали боятися виправдовувати. «Новий КПК заборонив судді повертати справу на додаткове розслідування, пропала тяганина, коли невинна людина могла роками сидіти в СІЗО. Зараз суддя або звинувачує, або виправдовує - третього не дано. Тому і виправдувальних вироків стало більше».