Закон і Бізнес


Не обговорюється


№36 (1126) 07.09—13.09.2013
3006

У В’єтнамі набув чинності закон, що забороняє користувачам Інтернету обговорювати новини в соціальних мережах.


Крім цього, закон, відомий як Декрет 72, забороняє публікувати в соціальних мережах критичну стосовно чинної влади інформацію, а також будь-які відомості, які можуть нашкодити національній безпеці, повідомляє CBC News. Такі платформи, як Facebook і Twitter, тепер дозволено використовувати тільки для листування.

Окремим пунктом у декреті прописана вимога: кожній зарубіжній інтернет-компанії, що працює у В’єтнамі, необхідно обов’язково розмістити на території країни хоча б один локальний сервер.

В уряді заявили, що закон спрямований на захист інтелектуальної власності засобів масової інформації, а також покликаний запобігти поширенню в соцмережах неправдивої й небезпечної інформації, яка може завдати шкоди як окремим громадянам, так і державній безпеці.

У В’єтнамі створена одна з найсуворіших систем цензурування Інтернету. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» називає цю країну другою після Китаю за кількістю інтернет-активістів, котрі перебувають у в’язниці. Антидержавна пропаганда у В’єтнамі карається позбавленням волі на строк до 20 років.