Закон і Бізнес


Преференції знизять дисципліну


№30 (1017) 23.07—29.07.2011
2781

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» наголошує, що створення законодавчих преференцій позичальникам, які не повертають кредитів, обмежить права фінустанов і не сприятиме зростанню ділової активності.


УКБС звернувся до Верховної Ради з питанням щодо необгрунтованості проекту закону «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» (№8621).

Згідно із запропонованими новаціями розмір усіх фінансових санкцій, що можуть бути застосовані банком до боржника, обмежується подвійним розміром облікової ставки НБУ (яку у 2011 році регулятор установив на рівні 7,75% річних). На сьогодні законодавство обмежує подвійною обліковою ставкою НБУ тільки розмір пені за несвоєчасне виконання грошового зобов'язання.

УКБС зазначив, що відносини між банками та їхнім клієнтами з приводу кредитування є договірними і сторони вільні в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору. Розмір та інші умови застосування матеріальної відповідальності за порушення договірних зобов'язань закріплюються сторонами шляхом підписання договору.

Тому, переконані експерти, прийняття змін призведе до необгрунтованого втручання держави в господарську діяльність банків та їх договірні відносини з клієнтами, що суперечить ст.13 Конституції, за якою держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності, та закріпленим у Господарському кодексі загальним принципам господарювання. Зокрема, права суб'єктів господарювання без обмежень самостійно здійснювати господарську діяльність, що не супе­речить законодавству.

«УКБС виступає за відхилення цього законопроекту, оскільки він необгрунтовано надає переваги одній стороні договірних правовідносин — боржникам. Це обмежує права і вимоги кредиторів щодо повернення наданих боржникам коштів, на порушення гарантованого Конституцією права приватної власності», — зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

Крім того, в Асоціації наголошують, що цей документ не сприятиме досягненню задекларованої його автором мети — зменшенню соціального напруження в суспільстві та зростанню ділової активності. Проблему неповернення боргів, переконані фахівці, необхідно вирішувати комплексно, створюючи умови для підвищення платоспроможності позичальників і рівня фінансової освіченості населення, а також посилення платіжної дисципліни.