Закон і Бізнес


Вихідні дні - 2014: Кабмін назвав святкові та вихідні дні


Святкові та вихідні дні 2014 року. Для збільшення зображення натисніть на малюнкові

21.11.2013 15:36
1960073

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням рекомендував відповідний графік перенесення робочих днів у 2014 році з урахуванням встановлених законом святкових і неробочих днів в Україні.


Розпорядження Кабміну від 21.11.2013 №920-р розроблялося Мінсоцполітики та було ухвалене (до речі, не без порушення закону) на засіданні уряду 21 листопада.

За загальним правилом, враховуючи положення статті 73 Кодексу законів про працю України, у 2014 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться у такі святкові дні і дні релігійних свят:

Згідно зі статтею 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Вихідні дні на Новий 2014 рік та Різдво з урахуванням перенесення робочих днів згідно розпорядження Кабміну триватимуть сім днів: з 1 по 7 січня 2014 року. Відпрацьовувати «канікули» доведеться 11 і 25 січня, а також 8 лютого.

Міжнародний жіночий день 8 березня - субота. Згідно зі статтею 67 КЗпП , якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Отже, для привітання жінок чоловіки матимуть три вихідних дні.

Великдень у 2014 році припадає на 20 квітня (це, як завжди, неділя). Аналогічно за КЗпП маємо триденні канікули з 19 по 21 квітня.

А ось 1 і 2 травня 2014 (День солідарності трудящих) - це четвер і п'ятниця. Так що з урахуванням наступних вихідних у бажаючих виїхати на природу буде цілих чотири вихідних. Крім цього, День перемоги, 9 травня також випадає на п'ятницю. Отримуємо три вихідних дні підряд.

Трійця, що випадає на 8 червня, завжди відзначається по неділях, отже, це дає нам ще один вихідний 9 червня.

Ще одне свято в червні - День Конституції (28 червня), який випадає на суботу. Знову ж за КЗпП автоматично додається вихідний 30 червня.

І нарешті День Незалежності (24 серпня) святкуватимемо у неділю, і тому закон дасть нам ще один день відпочинку у понеділок, 25 серпня.

Щоправда, даний графік розрахований для працівників з 5-денним робочим тижнем. Також слід мати на увазі, що графік перенесення вихідних носить рекомендаційний характер. Згідно КЗпП остаточне рішення про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві приймає власник або уповноважений ним орган (керівник) підприємства шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Як оплачується робота та лікарняні у зв'язку із перенесенням вихідних і робочих днів можна дізнатися тут.

Коли вигідно брати відпустку - у травні чи липні, з понеділка або в якийсь інший день? Відповіді на ці питання залежать від того, що для вас важливіше: побільше погуляти або отримати більше відпускних. Формулу розрахунку відпускних і заробітної плати можна побачити тут.

Закон і Бізнес