Закон і Бізнес


«Гола» компенсація


№29 (1016) 16.07—22.07.2011
3259

Європейський суд з прав людини зобов’язав Німеччину виплатити компенсацію Ђ10 тис. жителеві Франкфурта, якого в 2000 році поліція Гессену протримала 7 днів у карцері повністю роздягненим.


Суд постановив, що у правоохоронних органів не було достатніх підстав поводитись із в’язнем так жорстоко і позбавляти його одягу. Дії поліції страсбурзький суд кваліфікував як порушення ст.3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, котра забороняє застосування тортур і поводження, що принижує людську гідність.

Залишившись без одягу, арештант міг переживати «почуття страху, приниження і неповноцінності», наголошується у вердикті Євросуду.

58-річного чоловіка затримали в м.Бутцбаху. Коли його спробували перевести з одиночки в камеру з іншими затриманими, він чинив опір, мотивувавши це тим, що в загальній камері немає відгородженого туалету, що, на його думку, було протизаконним. Дійшло до бійки з поліцейськими.

У результаті чоловіка повністю роздягли і помістили в карцер. У поліції пояснили: вони діяли таким чином, оскільки побоювалися, що вкрай збуджений чоловік міг використати предмети одягу, щоб накласти на себе руки. Проте страсбурзький суд визнав цей аргумент непереконливим.

Раніше земельний суд у Гессені також визнав, що спроба перевести чоловіка в камеру без відгородженого туалету була протизаконною. Однак Федеральний конституційний суд у Карлсруе відхилив скаргу потерпілого, після чого той звернувся до Європейського суду з прав людини.