Закон і Бізнес


Запити стали платними


№29 (1016) 16.07—22.07.2011
2406

Кабмін затвердив граничні норми витрат органів влади на копіювання або друк документів, які надаються ЗМІ за запитом на інформацію. Про це повідомив голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олександр Курдінович.


Очільник комітету зауважив, що відповідну постанову було затверджено на засіданні Уряду. За його словами, якщо відповідь на запит на інформацію від ЗМІ передбачає копіювання або друк документів обсягом понад 10 сторінок, то стягуватиметься плата за копіювання, друк і обробку запиту.

О.Курдінович повідомив, що Уряд установив обмежену норму на копіювання документів у форматі А4 не більш ніж 0,1% від мінімальної зарплати, тобто вартість 1 сторінки не має перевищувати 1 грн., а за сторінку форматом А3 і більше має стягуватись не більш ніж 2 грн.

Водночас він уточнив, що фактичний розмір витрат, які будуть стягуватися за друк і копіювання при відповіді на запит, визначатимуться міністерствами і відомствами особисто, але ці витрати повинні бути в межах тих норм, які сьогодні встановив Уряд. Якщо розпорядник інформації для себе не визначить витрати, то він буде надавати інформацію безкоштовно.

Нагадаємо: ст.21 закону «Про доступ до публічної інформації» передбачено, що граничні норми витрат на копіювання і друк запитуваних документів установлює Кабмін.