Закон і Бізнес


Гюльчатай відкриють личко


№28 (1015) 09.07—15.07.2011
2812

Співробітникам поліції австралійського штату Новий Південний Уельс розширили повноваження щодо огляду осіб, підозрюваних у скоєнні правопорушень. Тепер для встановлення особи поліцейські вправі вимагати від підозрюваної показати обличчя, сховане під чадрою, паранджею або вуаллю.


Як повідомляє Бі-Бі-Сі, відповідну постанову днями прийняв місцевий суд. Досі поліцейські мали право вимагати від жінки показати обличчя лише в тому випадку, якщо мова йшла про розслідування тяжких злочинів.

Приводом для введення нової норми огляду став недавній інцидент з винесенням виправдувального вироку підозрюваній у скоєнні правопорушення мусульманці, упізнання якої виявилося неможливим, оскільки її обличчя було сховане за паранджею.

Раніше, в листопаді 2010 року, за давання неправдивих показань відносно співробітників поліції до 6 місяців в’язниці засудили таку собі Карніту Меттьюс. На суді жінка заявила, що, коли поліцейські зупинили її за порушення ПДГ, вони силою намагалися зняти з неї паранджу. У червні засуджену виправдали, оскільки, на думку суду, не можна з повною впевненістю стверджувати, що звинувачувала поліцейських саме вона. Такого висновку суддя дійшов на підставі того, що співробітники правоохоронних органів не могли бачити її обличчя.

Як заявив глава уряду Нового Південного Уельсу Баррі О’Фаррел, він з повагою ставиться до різних релігійних традицій, проте коли мова йде про порушення закону, у поліцейських повинно бути повне право оперативно встановити особу підозрюваного.

Варто відзначити, що схожі закони діють і в деяких європейських країнах. Так, Франція у квітні 2011 року ввела повну заборону на носіння головних уборів, які приховують обличчя. Аналогічну заборону в 2010-му ввели в Бельгії. В Італії ховати обличчя в громадському місці за допомогою чадри або мотоциклетного шолома заборонено з 1975 року. Найближчим часом подібні норми можуть вступити в силу і в Нідерландах.