Закон і Бізнес


Зі свята — на іспит

Кандидати в судді отримають свідоцтва НШС, а вже наступного дня складатимуть тести


На наступний день після урочистостей з нагоди вручення свідоцтв НШС претенденти на мантії писатимуть тести.

№32 (1122) 10.08—16.08.2013
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3105

Через місяць претендентам на мантії вручать свідоцтва Національної школи суддів про успішне проходження спеціальної підготовки. Хто ці щасливчики, яким відкриється шлях до наступного етапу добору — кваліфікаційного іспиту, поки що залишається таємницею. Їхні прізвища назвуть лише 22 серпня.


Як претенденти навчалися

Нарешті кандидати в судді, які проходили спецпідготовку, можуть відпочити: навчання закінчилося й останні екзамени складені. Але релаксуватимуть претенденти недовго, адже вже 9 вересня на них чекає тестування — перший етап кваліфіспиту.

Поки Вища кваліфікаційна комісія суддів та НШС оцінюють результати спецпідготовки, згадаємо, як вона проходила й граніт яких наук гризли кандидати.

Так, у грудні минулого року за результатами анонімного тестування для визначення рівня теоретичних знань у галузі права ВККС відібрала 632 претенденти, яких направили на навчання до НШС. Двоє з них відмовилися від спецпідготовки.

Навчання розпочалося 4 лютого. Протягом 6 місяців слухачі опановували три блоки дисциплін: «Судоустрій України. Етика та деонтологія судді», «Розгляд справ у судах першої інстанції (місцевих судах)», «Суддівські навич­ки». Також претенденти писали тести, виконували практичні завдання та проходили стажування. Під час останнього потенційні володарі мантій мали ознайомитися з документами, які регулюють внутрішню діяльність суду.

Також їм розкривали таємниці суддівської кухні: розповідали, як позовні заяви надходять до суду, автоматично розподіляються між законниками; як обліковуються та зберігаються речові докази; як розглянуті справи повертаються до канцелярії тощо.

Під час стажування кандидати повинні були виробити та розвинути вміння й навички, необхідні для підтримання авторитету судової влади; вивчити правила належної поведінки судді й навчитися ними керуватися.

До речі, від стажистів вимагалося бути присутніми під час спілкування володарів мантій з працівниками апарату, у судових засіданнях, з представниками ЗМІ тощо. Тобто претенденти не тільки освоювали ази суддівської професії, а й набували комунікативні навички.

Прогуляв — відрахували

Цікаво, чи всі 630 кандидатів дій­шли до фінішу спецпідготовки, адже за байдужість до навчання їх могли відрахувати. Так, у Положенні про порядок проходження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді зазначається: в разі порушення кандидатом порядку проходження підготовки, що призвело до його відрахування, або в разі припинення проходження такої підготовки за власною ініціативою такий слухач повинен відшкодувати кошти, витрачені на його навчання.

Відрахувати претендента можуть за систематичні прогули (відсутність слухача на заняттях або на стажуванні протягом двох і більше днів підряд без поважних причин), за грубе порушення навчальної дисципліни. Якщо кандидат з’явився на заняття в нетверезому стані, то теж може попрощатися зі спецпідготовкою.

А ще слухача можуть позбавити права освоювати ази суддівської на­уки за скоєння злочину або адміністративного проступку, якщо це встановлено вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адмінстягнення або застосування заходів адмінвпливу.

Не пощастить і тим, хто не пройде стажування. Такі особи відраховуються зі складу слухачів та за рішенням ВККС не допускаються до складення кваліфіспиту як такі, що не пройшли підготовки.

Скоро будуть результати

Як же ВККС та НШС оцінюватимуть результати проходження кандидатами спецпідготовки? Будуть додані всі бали, які слухачі отримали за підсумками теоретично-практичної частини підготовки та стажування. Максимальна кількість балів, яку кандидат може отримати за результатами спецпідготовки, — 240. Він уважається таким, що успішно пройшов навчання, якщо за результатами поточного контролю набрав не менше ніж 120 балів (50% максимальної кількості).

Куратор групи від НШС готує на кожного слухача характеристику, в якій обов’язково зазначає відомості про сумлінність останнього в навчанні (у тому числі відвідування занять), активність під час стажування, особисті й моральні якості слухача, виявлені під час проходження ним підготовки.

Після цього ректор НШС розглядає результати навчання кожного кандидата та затверджує щодо нього висновок про проходження спецпідготовки. Відділ організації підготовки кандидатів школи готує загальний висновок, який затверджує ректор. Потім претендентам, які успішно пройшли підготовку, вручають свідоцтва НШС.

Як повідомили нашому виданню в нацшколі, 22 серпня на її веб-сайті з’явиться список слухачів, які успішно пройшли спецпідготовку. А 8 вересня їм вручать свідоцтва. Нагадаємо, що вже 9 вересня в Києві відбудеться тестування тих, хто півроку гриз суддівську науку, але не склав кваліфіспиту минулого разу.