Закон і Бізнес


«Спеціалізований» дебют


№27 (1014) 02.07—08.07.2011
Тетяна Кулагіна
2735

У Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ 24 червня спостерігався справжній ажіотаж. В цей день відбулася знакова подія — дебютне засідання пленуму, під час якого законники не тільки розібралися з організаційними питаннями, а й ухвалили перші постанови.


Дебютне зібрання

З моменту появи ВСС на судовому Олімпі минуло вже майже 8 місяців, однак для зібрання пленуму не вистачало суддів. Утім, 12 травня ВККС надала рекомендації для обрання до ВСС ще 28 суддям, а за кілька днів парламент погодився з рекомендаціями кваліфкомісії. Однак чергова порція «перепусток» до ВСС все ж не вирішила проблему кадрового дефіциту: сьогодні у ВСС працює 91 суддя із 120 передбачених за штатним розписом. Але це допомогло у питанні кворуму. На дебютне зібрання пленуму з’явилися 83 служителі Феміди. Для прийняття рішень така кількість була достатньою. Згідно з ч.4 ст.36 закону «Про судоустрій і статус суддів» засідання пленуму є повноважним за умови присутності не менш ніж 2/3 від складу пленуму.
На початку зустрічі голова ВСС Леонід Фесенко привітав колег із гарним стартом, при цьому нагадавши про труднощі, які довелося подолати. «У період формування ВСС законники стикнулися з великим навантаженням. В середньому за місяць один суддя розглядав 86 скарг та 14 справ. Сподіваємося, що в недалекому майбутньому навантаження на суддів зменшиться», — зазначив Л.Фесенко. І досі, за його словами, не вирішена проблема з розміщенням працівників суду, яким катастрофічно бракує кабінетів. Законникам доводиться ділити квадратні метри з помічниками. Незважаючи на ці труднощі, Л.Фесенко відзначив, що протягом І півріччя цього року ВСС у касаційному порядку розглянуто 1895 цивільних та 1640 кримінальних справ. При цьому скасовано або змінено 608 рішень, ухвал, постанов у цивільних справах та 580 вироків. «Коли в кожній третій з переглянутих справ скасовується чи змінюється рішення, це свідчить про значні недоліки у застосуванні судами норм права. Щоб зменшити кількість випадків порушень, потрібно забезпечити єдність судової практики», — підсумував очільник ВСС.

Привітав суддів з початком роботи пленуму й голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко. «Авторитет вашого органу повинен бути таким, щоб його висновки були дороговказом для суддів при вирішенні тих чи інших питань», — сказав він.

Побажав законникам плідної співпраці також заступник Генпрокурора Михайло Гаврилюк, відзначивши, що зібрання пленуму є практичним кроком реалізації судової реформи. Водночас він нагадав, що найближчим часом вступає в силу закон «Про засади запобігання і протидії корупції», котрий містить низку новацій, які по-різному тлумачать правознавці. «Тому ми сподіваємося, що ваші професійні рекомендації дадуть нам можливість нормально застосовувати і впроваджувати в життя цей закон», — зазначив М.Гаврилюк.

Заради єдності практики

Після теплих слів і побажань учасники пленуму приступили до вирішення організаційних питань. Так, законники затвердили Регламент пленуму ВСС та призначили секретаря пленуму Дмитра Луспеника. Нагадаємо: кілька тижнів тому (16 червня) Д.Луспеника обрали суддею ВСС. Таким чином, він став четвертим суддею Верховного Суду, який перейшов до ВСС.

Затвердивши алгоритм роботи, судді у першому читанні прийняли такі проекти постанов пленуму: «Про застосування статей 353—360 Цивільного процесуального кодексу щодо допуску ВСС справи до провадження у ВС» та «Про судову практику розгляду справ про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю».

Як зазначила доповідач першого проекту Галина Юровська, потреба в згаданій постанові зумовлена відсутністю усталеної практики застосування цих норм і неоднозначним розумінням деяких положень ЦПК.

Крім цього, пленум ВСС постановив звернутися до ВС з приводу направлення подання щодо офіційного тлумачення ст.97 Кримінально-процесуального кодексу у контексті положень ст.55 Конституції щодо питань визначення юрисдикції розгляду скарг на бездіяльність органів дізнання, досудового слідства та прокуратури.