Закон і Бізнес


Грудьми ляжемо за свободу

Нью-Йорк змирився з жінками топлес


Жінки можуть спокійно гуляти вулицями Нью-Йорка топлес.

№29 (1119) 20.07—26.07.2013
26040

У 2013 році поліції Нью-Йорка суворо заборонили затримувати оголених до пояса жінок — звичайно, за умови, що жодних законів вони не порушують. Світ сприйняв новину з небувалою радістю. Але, як виявилось, у найбільшому місті США й не забороняли ходити топлес, хоча регулярно за це заарештовували. Як тепер ідуть справи з рівноправ’ям у цьому питанні між чоловіками та жінками?


Важко собі уявити, щоб багатьох жінок Нью-Йорка серйозно турбувало питання про те, що їм загрожує за прогулянки в непристойному, але вкрай привабливому для чоловіків вигляді. Тут, швидше, справа принципу, і саме з принципу регулярно впродовж кількох років на вулицях міста оголювалася фотограф і художник Голлі ван Вост.

Намалювавши собі вусики й перетворившись таким чином на своє альтер-его на ім’я Гарві, жінка оголювала груди на міських вулицях, перед школами, в ресторанах, одного разу навіть у суді (за це їй довелося вибачитися, а суддя, якому було за 80, зізнався, що ніколи нічого подібного не бачив). В акціях Голлі не було ніякого сексуального підтексту — в образі Гарві, більше схожого на трансвестита, ніж на чоловіка, вона вимагала рівних прав для обох статей, у тому числі й на оголення в публічному місці.

Г.ван Вост регулярно затримувала поліція під усілякими приводами, але єдиний раз, коли їй дійсно щось загрожувало, — це, власне, те саме оголення в суді (його могли визнати образою органів влади). Голлі обшукували, садили до «мавп’ятника» і навіть відправляли на психіатричний огляд, але жоден з арештів не мав для неї ніяких наслідків.

Річ у тому, що в Нью-Йорку відповідно до рішення суду округу Монро (штат Нью-Йорк) ходити топлес можна, причому вже досить давно — з 1992 року. Суд визнав, що держава не має права вирішувати, яку саме частину грудей жінка може оголяти на публіці, і визнав закон про заборону прогулянок топлес, від якого постраждали кілька людей у місті Рочестер, дискримінаційним. На думку суду, жінки мають право перебувати топлес там, де чоловіки можуть дозволити собі зняти футболку. Виняток суд зробив для стрип-клубів: якщо жінка оголюється з метою заробити, то місцева влада має право їй це заборонити (іншими словами, якщо муніципалітет раптом вирішить, що платний стриптиз час скасувати, у нього будуть на це законні підстави).

Рішення суду особливо не застосовувалося — охочих розгулювати топлес по Нью-Йорку завжди було небагато. Отже в поліції, судячи з усього, навіть і не знали, що жінки, які наважуються вийти на вулицю «без верху», нічого не порушують. Г.ван Вост розпочала свою священну війну за право демонструвати груди в 2011 році, тобто через 19 років після історичного судового рішення.

Вже через рік її прикладу послідувала Мойра Джонсон — миловидна жінка 30 років. Її якось вигнали із занять з йоги, коли вона вирішила зняти футболку як деякі чоловіки в залі. Мойра образилася, почала судитися з йога-центрами й розгулювати топлес по вулицях нью-йоркського району Іст-Вілледж. У Мойри, як і в Голлі, не раз траплялися неприємності з поліцією, її навіть затримували, хоча жодних законів вона не порушувала.

Урешті-решт нью-йоркським поліцейським набридло затримувати напівголих жінок і потрапляти в смішні ситуації. (Це вони ще з українськими FEMEN справи не мали!) У лютому 2013 року працівникам поліції на нарадах було оголошено, що затримувати дівчат, поки вони оголяють тільки верхню частину тіла й жодних правових норм не порушують, незаконно й безглуздо — хай радують око.

Розпорядження трималося в таємниці, але та ж Г.ван Вост помітила, що навесні, коли стало достатню тепло для виходу в світ в напіводягненому вигляді, її раптом перестали заарештовувати. В середині травня поліцейські зізналися: жінки можуть спокійно гуляти топлес. У приватних закладах, правда, власники можуть встановлювати свої правила. Голлі відсвяткувала перемогу, розгулює по Нью-Йорку з оголеними грудьми, і продовжує судитися з поліцією міста за неправомірні затримання в минулому.

25 серпня відзначається Міжнародний топлес-день, і Нью-Йорк, здається, цього разу підготувався до нього краще за всіх.

 

Павло БОРИСОВ, Лента.ру