Закон і Бізнес


За сміття доведеться платити


№25 (1012) 18.06—24.06.2011
3782

Народні депутати вирішили боротися за чистоту рекреаційних зон та узбіч доріг. За викинуте сміття пропонується встановити адміністративну відповідальність і штрафи залежно від обсягів забруднення.


Верховна Рада прийняла за основу проект «Про внесення змін до законодавчих актів щодо забезпечення чистоти територій» (№5117), який уніс до парламенту народний депутат Олег Зарубінський.
У Кодексі про адміністративні правопорушення вже передбачено відповідальність за недотримання правил чистоти. Але, як показує практика, такого нормативно-правового регулювання недостатньо для вирішення проблеми.
Дія відповідних норм поширюється тільки на території населених пунктів, що внеможливлює захист чистоти зон відпочинку, доріг тощо. Крім того, такий підхід є підставою для створення несанкціонованих сміттєзвалищ за межами місць проживання людей. Аналогічні підходи, тобто захист чистоти лише в населених пунктах, застосовуються в нормах законів «Про міліцію» та «Про благоустрій населених пунктів».
Крім цього, в КпАП не передбачено залежності відповідальності від рівня завданої шкоди. Як наслідок, його норми проблематично впроваджувати на практиці, тим більше що правопорушення має поширений характер. Санкції, як правило, застосовуються тільки до порушників, стосовно яких довели, що вони заподіяли шкоду довкіллю у великих розмірах. Але при цьому не враховується, що однією з основних причин забруднення населених пунктів та зон відпочинку виступають саме дрібні, але водночас масові випадки засмічення територій.
Ще одна проблема — мізерні розміри штрафів, передбачені в кодексі. Багатьом компаніям вигідно створювати несанкціоновані смітники, адже сума штрафу за таке діяння значно менша, ніж витрати на утилізацію.
Проектом передбачено внесення змін до низки законодавчих актів. У КпАП пропонується встановити, що відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення благоустрою територій та щодо недотримання правил чистоти є предметом регулювання різних статей (стст.152 і 1521).
У новій ст.1521 «Порушення правил чистоти в населених пунктах, зонах відпочинку та на інших територіях» пропонується передбачити диференціацію правопорушень, що призвели до засміченості територій, відповідно до ступеня їх тяжкості та закріпити відповідні санкції.
Згідно з новаціями дрібні порушення правил чистоти в населених   пунктах, зонах відпочинку та інших територіях тягнуть за собою попере­дження або накладання штрафу від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17—51 грн.).
Ті ж порушення, що призвели до забрудненості територій сміттям об’ємом від 0,01 до 1 м3, каратимуться штрафом від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів (51—170 грн.). Дії, що призвели до забруднення території сміттям об’ємом понад 1 м3, каратимуться відповідно до проекту штрафом від 10 до 100 н.м.д.г. (170—1700 грн.).
Крім цього, пропонується внести зміни до ст.10 закону «Про міліцію» і віднести до обов’язків останньої забезпечення контролю за утриманням у чистоті не лише дворів та прибудинкових територій, а й рекреаційних зон.
Документ передбачає також унесення змін до закону «Про благоустрій населених пунктів». Є намір до повноважень місцевих рад віднести забезпечення чистоти не тільки у відповідному населеному пункті, а й на всіх територіях, що входять до складу адміністративно-територіальної одиниці.
Можна сподіватися, що посилення відповідальності за засмічення природи сприятиме більшій охайності відпочивальників. Однак виникають очевидні проблеми в реалізації нововведень, адже правоохоронні органи просто фізично не зможуть патрулювати ліси і слідкувати за кожним, хто викидатиме сміття. Як наслідок, прописані на папері норми переважно не виконуватимуться.
Ще одне ускладнення — відсутність звичайних баків для сміття вздовж доріг і в рекреаційних зонах, якими можна було б скористатися. Тому проблему слід вирішувати комплексно — розвиваючи зони відпочинку та підвищувати загальну культуру громадян.