Закон і Бізнес


Вибори стануть електронними


№25 (1012) 18.06—24.06.2011
13200

У Верховній Раді пропонують запровадити електронне голосування на виборах і референдумах. У парламенті зазначають, що голосувати через комп’ютер не тільки простіше, а й безпечніше і дешевше.


Відповідні пропозиції містяться в законопроекті «Про Концепцію «Запровадження системи елек­трон­ного голосування в Україні» (№8656). Ініціатор змін — народний депутат Олег Тищенко — переконаний, що від якісної підготовки і проведення виборів та референдумів залежать забезпечення конституційних прав громадян і розвиток демократії.
Чинне законодавство врегульовує процедуру проведення виборів та референдумів шляхом використання бюлетенів для голосування. Та­кий спосіб потребує: утворення територіальних виборчих округів, виборчих дільниць, формування складу виборчих комісій, виго­товлення бюлетенів, підготовку приміщень для голосування і тривалого підрахунку голосів тощо.
Традиційна виборча система є надто витратною та потребує участі великої кількості людей у підготовці, організації проведення виборів, що призводить до витрачання значних коштів, наголошує нардеп. Тому, на його думку, виборча система потребує суттєвих змін шляхом запровадження новітніх технологій для голосування.
За словами О.Тищенка, технологія електронного голосування роз­рахована тільки на тих, хто виявить таке бажання, і має використовуватися поряд з традиційними технологіями. Крім того, вона дозволяє:
- проголосувати дистанційно, тобто відвідання виборчої дільниці стає необов’язковим, що суттєво знижує ризики тиску на волевиявлення і підвищує достовірність вибору;
- забезпечити можливість проведення голосування протягом кількох днів, оскільки стає технічно можливим здійснити надійний захист від несанкціонованого втручання в систему;
- уникнути таких явищ, як підробка бюлетенів, фотографування порахованих бюлетенів, їх спотворення з метою зробити фіктивними і багато чого іншого.
Як пояснює нардеп, процес волевиявлення буде досить простим: виборець своїм унікальним кодом у вигляді біометричного параметра або електронного підпису відкриє електронний бюлетень на сайті ЦВК і проголосує через комп’ютер, телефон або інший електронний пристрій віддаленого доступу.
Електронне голосування вже за­провадили в окремих країнах. Однак із його поширенням залишаються деякі проблеми: ніхто не може дати гарантії, що результати виборів не будуть спотворені або просто знищені через хакерські атаки.