Закон і Бізнес


Нардепи відмовились звільняти МВС від судового збору


10.07.2013 13:01
1643

Нардепи не підтримали черговий законопроект щодо звільнення державних органів від сплати судового збору. Цього разу проект стосувався звільнення від судового збору Міністерства внутрішніх справ.


Комітет з питань верховенства права та правосуддя не підтримує проект закону про внесення зміни до статті 5 Закону "Про судовий збір" щодо доповнення переліку пільгових категорій (реєстр. № 2126а).

Ним пропонується внести зміни до ст. 5 закону "Про судовий збір" в частині звільнення від сплати судового збору Міністерства внутрішніх справ, його територіальні органи та вищі навчальні заклади у справах про відшкодування особою витрат, пов'язаних з її утриманням у вищому навчальному закладі.

Під час обговорення члени комітету звертали увагу на те, що правова природа та сутність судового збору полягає в тому, що він повинен компенсувати витрати суду, як державного органу, пов'язані з розглядом справ та відправленням правосуддя. Парламентарії наголошували, що такі витрати пов'язані, наприклад, з опрацюванням позовних заяв, інших матеріалів, що надходять до суду, оплатою поштової кореспонденції, виготовленням і врученням копій судових рішень, оформленням і видачею судових наказів, виконавчих листів, інших документів та матеріалів, витрати на фіксування судового процесу, здійснення технічного запису, проведенням засідань у режимі відеоконференції тощо.

Зазначалося також, що грошові кошти за сплату судового збору зараховуються до спеціального фонду Державного бюджету та спрямовуються на забезпечення здійснення правосуддя, зміцнення матеріально-технічної бази судів (частина перша, друга статті 9 Закону "Про судовий збір"). Таким чином, наголошувалося на засіданні, це положення установлює додаткові гарантії належного фінансування забезпечення функціонування судів і діяльності суддів, що згідно частини першої статті 130 Конституції України є конституційно визначеним обов'язком Держави.

Члени Комітету підкреслювали, що недостатнє фінансування судової системи з Державного бюджету частково компенсується за рахунок перерозподілу на користь органів судової влади бюджетних коштів, які нині сплачуються у порядку судового збору, у тому числі, у спорах, де учасником процесу виступає суб'єкт владних повноважень.

Тому, вважають народні депутати, звільнення будь-яких суб'єктів владних повноважень від сплати судового збору матиме наслідком зменшення рівня фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів.

Нагадаємо, комітет з питань верховенства права та правосуддя на минулих засіданнях відхилив ще низку проектів, які стосувалися розширення переліку звільнених від сплати судового збору державних органів.