Закон і Бізнес


Суди зобов'язали готувати відкриті звіти про результати роботи


08.07.2013 09:53
1899

Українські суди зобов'язали проводити періодичну оцінку та поточний контроль за якістю відправлення правосуддя і продуктивністю суду, а також готувати і надавати громадськості відкриті доповіді про роботу суду.


Відповідне рішення від 5 червня 2013 № 39 прийняла рада суддів загальних судів.

Так, у доповіді «Ефективність систем забезпечення правосуддя», підготовленої в рамках спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення судової реформи в країнах східного партнерства» при підтримці експертів Європейської комісії з ефективності правосуддя (CEPEJ), Україні рекомендували здійснити усі етапи розвитку системи моніторингу і оцінки в судовій системі. У рамках оперативного управління діяльністю судів рекомендується налагодити періодичну оцінку і поточний контроль за якістю відправлення правосуддя і продуктивністю судів. Крім цього, для взаємодії судового співтовариства з зовнішніми сторонами необхідно готувати і надавати громадськості відкриті доповіді про роботу судової системи.

Тож голів апеляційних і місцевих загальних судів зобов’язали вжити заходів щодо опублікування на офіційних веб-сайтах загальних судів інформації про результати оцінки діяльності відповідного суду.

Також РСЗС для визначення уніфікованих стандартних показників оцінки діяльності суду і з урахуванням п.6.1 Стратегічного плану розвитку судової влади в Україні на 2013—2015 роки вирішила звернутися до Ради суддів з проханням розглянути проект системи оцінки діяльності суду, розроблений робочою групою за участю членів РСУ, органів суддівського самоврядування, робочої групи з питань інновацій ДСАУ, суддів — представників усіх інстанцій судів адміністративної, господарської, загальної юрисдикцій і представників апаратів судів за сприяння проекту USAID: «Справедливе правосуддя» і міжнародних експертів.

З повним текстом рішення РСЗС можна ознайомитися тут.