Закон і Бізнес


Перевірка на професіоналізм

Якщо бажаєте отримати рекомендацію ВККС — готуйтеся до «екзамену»


Н.Дерех з Тернопільського окружного адміністративного суду з рекомендацією доведеться почекати.

№25 (1115) 22.06—28.06.2013
МАЙЯ БАЙРАК
4864

Вища кваліфікаційна комісія суддів довела, що претендентам на обрання безстроково розслаблятися не можна. Хоч би скільки сертифікатів про проходження навчання вони мали, ВККС перевірить усе на практиці.


Серед кандидатів на обрання безстроково на посади суддів знайшлася законниця, яка має 10 сертифікатів про підвищення рівня кваліфікації. Йдеться про суддю Шевченківського районного суду Харківської області Етері Тордію. За 5 років діяльності вона й репутацію хорошу здобула, і показники в роботі має відповідні. Встигала і працювати, і вчитися.

Ще більше сертифікатів за 5-річний термін устиг зібрати Сергій Заверуха з Господарського суду Хмельницької області — 12. Певно, законник активно працює над самоосвітою, бо ж не лише підвищує кваліфікацію в Національній школі суддів, а й профільну літературу передплачує.

Та хоч би скільки сертифікатів мали судді, показники роботи важливіші. Ними ВККС поцікавиться в першу чергу. Крім того, комісія додатково запитує про норми законів та їх застосування.

Ігор Карбовнік із Миколаївського районного суду Львівської області відчув це на собі. Незважаючи на те що він 7 разів підвищував професійний рівень, до його роботи комісія мала зауваження.

Зокрема, занепокоїли ВККС справи, що перебувають у провадженні судді понад 3 місяці. Запитання викликала й окрема ухвала судової палати в кримінальних справах Апеляційного суду Львівської області у 2010 р. «В ухвалі зазначено, що суддя обрав «необгрунтоване покарання», — пояснив член комісії Володимир Віхров. «Я не застосував конфіскації до неповнолітнього», — пояснив суддя, але додав, що із зауваженнями в окремій ухвалі частково погоджується.

Ретельніше розібратися в ситуації вирішила член комісії Ніна Фадєєва. Пояснення І.Карбовніка її не задовольнили, навіть обурили. «Запам’ятайте сам й іншим передайте: якщо не впевнені у відповіді, не вступайте в дебати з нами», — порадила Н.Фадєєва.

Незважаючи на плутанину в знаннях, І.Карбовнік отримав рекомендацію ВККС, на відміну від його колеги з Тернопільського окружного адміністративного суду Надії Дерех. Вона не переконала у своїй компетентності
Н.Фадєєву, яка допитувалася, чи відома законниці судова практика оскарження відмов у відкритті дисциплінарного провадження щодо служителя Феміди, а також просила назвати підстави для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Не обійшла свого колегу Н.Дерех і в кількості сертифікатів про підвищення кваліфікації. Вона проходила передбачену законом «Про судоустрій і статус суддів» підготовку за 5 років лише раз, хоч мала б це робити щорічно. Чи зможе вона згодом користуватися правом судді, обраного безстроково, проходити цю ж підготовку раз на 3 роки, поки що невідомо. Бо ж розгляд її справи ВККС відклала.

Значно менше, ніж зазвичай, було запитань у комісії до претендентів на перевідні «перепустки». Обмежувалися лише «причинами переведення», або ж і зовсім обходилися без додаткової інформації. Таким чином, ВККС рекомендувала для переведення суддю Залізничного районного суду м.Львова Олену Мельничук до Апеляційного суду Львівської області; Євгенія Пономаренка із Київського апеляційного господарського суду — до Господарського суду Одеської області; Ганну Левшину — із Господарського суду Донецької області до Київського апеляційного господарського суду. Галина Мигаль із Теребовлянського районного суду Тернопільської області перейде до Франківського райсуду м.Львова, Оксана Бойко змінить Чернівецький окружний адміністративний суд на Одеський окружний адміністративний, а Валентина Кочергіна — Господарський суд Рівненської області на Господарський суд Хмельницької області.

* * *

Запитання, які ставить комісія під час надання суддям рекомендацій, не нові. Вони повторюються від засідання до засідання. До речі, про це неодноразово писав «ЗіБ». Але чомусь кожного разу суддям важко на них відповідати. І навіть велика кількість додаткових навчань нівелюється, коли суддя не знає, за що його можуть притягнути до дисциплінарної відповідальності. Так само щоразу комісія закликає законників аналізувати свою роботу, особливо — скасовані рішення. «Усе детально розписуйте! Ви ж повинні знати власні помилки. Так і навчитеся», — неодноразово наголошувала член комісії Галина Колеснік. Проте наступного засідання обов’язково знайдеться той, хто цих побажань не чув.

Звичайно, на практиці все виглядає не так просто, як у теорії. Але ж уміле поєднання обох — безперешкодна перепустка до рекомендації і оберіг від доган.